Monday, October 3, 2016

Assalamualaikum

Dah lama aku tak tulis pasal 'aku dan sekolah'. Tiba-tiba hari ni rasa nak throwback balik pasal sekolah sebab tadi baru je aku jumpa budak sekolah aku dulu kat UM. Tak sangka pusing-p[using jumpa balik kawan sekolah kan. Jadi aku ter-nostalgia sikit la zaman sekolah lol.

Hermm post ni takde la pulak specific event or tajuk. Rasa nak tulis je pasal diri sendiri zaman sekolah. Takpe aku tulis je sebab aku tau xde orang baca pun blog ni kahkah. I just need to write down.

Mula-mula masuk sekolah asrama, aku rasa sangat helpless n homesick like hell. Every day every minute nak nangis n ingt family kat rumah. Orang lain maybe excited jumpa kawan-kawan baru, making new friends, having fun, exploring things. Aku? aku takde rasa semua tu. Yang aku ada waktu tu cuma nak balik nak lari peluk mama. Aku pulak jenis pendiam n introvert like hell. Imagine di tempat baru without sesaper yang aku kenal. Like hell la. Satu bilik ada 4 orang so even dengan rumet pun aku x bercakap sangat but thanks God I got super extrovert rumet so at least aku x perlu make an effort to talk first. Dorang yang banyak cakap, banyak tegur aku, so lama-lama aku boleh get along and make friends. Aku ni introvert, kalau org letak aku dalam bilik dgn another introvert, result dia negative. Aku perasan aku selalu mudah masuk dengan orang extrovert coz aku rely on them for the talking part. Aku susah untuk mula dulu bercakap, but I can response people. And bila aku berada di kelompok orang-orang extrovert, I feel being protected by them. Rasa macam perangai senyap dan pendiam aku dpt dibalance dgn becok dorg lol. Bcoz of that, it makes me as kawan yang mudah attach pada mereka sebab aku tak reti bila aku sorg, I dunno how to do the talk part? I need them.

And di sekolah la aku belajar semua pasal kawan-kawan, berkawan, persahabatan, bermain, dan belajar. Di sekolah aku rasa aku ada ramai sangat kawan, seluruh Malaysia plak tu lol. Sebagai budak pendiam yang introvert n pelik, ada kawan-kawan merupakan satu pencapaian besar untuk aku. LOL. Sekolah la tempat pertama aku cipta memori indah dengan kawan-kawan dan sekolahlah aku belajar erti menghargai. Walaupun sekolah tempat belajar..well academically, tapi sekolah lebih kepada tempat aku membesar, membesar dari seorang kanak-kanak kepada remaja. Lima tahun aku disitu, growing up. Mak aku hantar aku situ kecik je, keluar-keluar dah tinggi sket n lain lol. Weird right. Jadi kawan-kawan aku disitulah yang aku lihat hari-hari dan merekalah family yang aku ada kat situ. Dan bila dah habis sekolah, aku menangis. Huuu, sangat sedih. And lepas tu aku terpaksa lalui hidup tanpa mereka for quite a while aku mcm xleh move on je kahkah tapi xde la lama pastu oke je, masuk matrik jumpa kawan-kawan lain pulak.

Tapi, just the memories at school can never being replaced. It's special for me and priceless. Sebab sekolah tempat aku membesar, faham tak membesar, kalau ko masuk U memang ko da besar lol. Ni tak ko masuk skolah kecik jee baru nak kenal dunia, keluar-keluar da 17 ko. Faham tak betapa banyak yang ko belajar kat situ n betapa semuanya sngt bermakna. Huhuhu tetibe rasa nk tulis gini.

Done merepek.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.