Thursday, May 11, 2017

Dah lama tak menulis.
Bererti dah lama tak sakit.
Sakit dalam jiwa.
Malam ni aku tulis
Bukan malam,  pukul 4.12 pagi
Mungkin sebab tak boleh tidur
Menangis tapi tetap mata tak lena

Aku suka berfikir
Dan juga overthinking semua
Kenapa manusia suka taking for granted
Aku cuba luahkan dan kongsikan
Untuk seketika rasa seolah didengari
Tapi hakikatnya, tiada pun yg ambil peduli

Mereka tak ada di tempat kita... Well aku
Orang boleh berkata get over it n move on
Sebab mereka tak pernah rasa
Aku tak punya kawalan pada rasa dan kesakitan
Aku kira aku dah move on tapi rupanya masih bersisa

Orang suka cakap dekatlah dgn Tuhan
Nanti kau akan ok. Sebab Tuhan lah ak masih hidup. Kalau bukan kerana Tuhan ak dah lama mati.
Aku tahu itu aku tahu ajaib doa
Tapi doa tidak mujarab tanpa usaha
Dan usaha itulah yg ak tidak tahu
Tiada siapa sarankan apa usaha itu
Malah utk mengurangkan sedikit sakit aku pun tidak

Manusia hanya suka bercakap
Tapi buatnya tidak
Enak didengar manis bicara
Namun hakikatnya hanya kata2
Tetap juga ak dibiar sakit sendiri

Manusia berkata indah dan enak
Bukanlah sebetulnya untuk membantu
Tapi sekadar mahu dilihat mulia
Supaya reputasi masih terjaga

Kan.

Friday, March 31, 2017

Kenapa selalu kita yg beriya. Orang tak pernah kisah pun kita.

Kita korbankan masa dan tenaga utk orang. Tapi bila kita harapkan sikit je dari orang,  banyak alasan diberi.  Semuanya berkira.  Rasa macam terhina pulak.

Aku, apa yg ak harap dari manusia... Tak banyak pun.  Aku tak perlu harta korang or tenaga korang.  Aku cuma mahukan keikhlasan dalam berkawan je. Ikhlas.

Hati orang kita jaga,  hati sendiri pendam sakitnya tak terkata.  Kalau aku diam itu tanda aku marah.  Diam aku juga tanda aku kecewa dan berputus asa untuk mempertahankan perhubungan sebab mestilah aku je yg beriya. Sedangkan orang sedikit pun tak heran kewujudan ak selama ini.

Saturday, February 25, 2017

The opposite of depression is not happiness
but, vitality.

How it feels to be depressed?
It when you act less, doing less, and feeling less.
And you feel it's painful to be alive.

Tuesday, November 29, 2016

Sunday, October 9, 2016

Kadang-kadang Allah bagi apa yang kita mohon suatu ketika dulu, untuk sedarkan kita yang itu bukan yang kita perlu.

Pernah tak satu ketika bila kita berada dalam satu situasi yang buatkan kita rasa down, sedih. Kita pun terus berdoa mohon agar Allah keluarkan kita dari situasi tu, kita mohon apa yang hati kita berkehendak. Kita mohon Allah berikan kembali sesuatu yang kita fikir dapat ubati kesedihan kita.

Dan kemudian lepas tu, Allah memang bagi. Kita terkejut, kita bersyukur. Apa yang kita minta dah dapat walaupun dulu kita fikir macam mustahil. And then, lama-lama kita rasa macam situation yang Allah letakkan kita suatu ketika dulu, yang kita down tu, yang kita sedih tu, lebih baik dari sekarang. Sebab kita dah mula sedar apa yang kita minta tu tak dapat berikan kita kebahagiaan pun. Kalau ye pun, sekejap saja. Then, baru kita tahu, kadang-kadang Allah tetap beri untuk tunjukkan pada kita yang apa yg kita fikir baik untuk kita, tidak semestinya sesuai untuk kita.

Jadi, tiap kali Allah uji kita, berhenti sejenak, muhasabah dan fikir. Apakah ujian itu patut disyukuri atau ditangisi. Memang pahit tapi itulah penawar. Ujian itu mengubati hati kita yang sarat dengan dunia. Kita nak happy saja, x nak sedih. Sebab tu kita cepat-cepat doa pada Allah berikan kita bahagia. Allah beri tapi kemudian kita rasa makin hilang. Kita lupa ujian itu sebenarnya tanda Allah sayang. Bukan tak boleh doa, boleh. Tapi doakan kita diberi kesabaran dan ketabahan untuk lalui ujian itu dengan baik. Dan muhasabah diri tiap kali ditimpa ujian. Barulah ujian itu bermakna, dan bukan hanya memberi kesakitan semata. Biarlah ujian itu menjadi asbab kita ke syurga, insya Allah.

Aku pun tak faham dengan diri aku, kadang-kadang aku muhasabah diri, kadang-kadang aku macam jilake, kadang-kadang aku macam x wujud. Tapi, yang aku pasti...walau apa saja kedudukan aku, aku cuba kembali pada Dia, mula kembali, biarla seribu kali pun aku gagal.

Monday, October 3, 2016

Assalamualaikum

Dah lama aku tak tulis pasal 'aku dan sekolah'. Tiba-tiba hari ni rasa nak throwback balik pasal sekolah sebab tadi baru je aku jumpa budak sekolah aku dulu kat UM. Tak sangka pusing-p[using jumpa balik kawan sekolah kan. Jadi aku ter-nostalgia sikit la zaman sekolah lol.

Hermm post ni takde la pulak specific event or tajuk. Rasa nak tulis je pasal diri sendiri zaman sekolah. Takpe aku tulis je sebab aku tau xde orang baca pun blog ni kahkah. I just need to write down.

Mula-mula masuk sekolah asrama, aku rasa sangat helpless n homesick like hell. Every day every minute nak nangis n ingt family kat rumah. Orang lain maybe excited jumpa kawan-kawan baru, making new friends, having fun, exploring things. Aku? aku takde rasa semua tu. Yang aku ada waktu tu cuma nak balik nak lari peluk mama. Aku pulak jenis pendiam n introvert like hell. Imagine di tempat baru without sesaper yang aku kenal. Like hell la. Satu bilik ada 4 orang so even dengan rumet pun aku x bercakap sangat but thanks God I got super extrovert rumet so at least aku x perlu make an effort to talk first. Dorang yang banyak cakap, banyak tegur aku, so lama-lama aku boleh get along and make friends. Aku ni introvert, kalau org letak aku dalam bilik dgn another introvert, result dia negative. Aku perasan aku selalu mudah masuk dengan orang extrovert coz aku rely on them for the talking part. Aku susah untuk mula dulu bercakap, but I can response people. And bila aku berada di kelompok orang-orang extrovert, I feel being protected by them. Rasa macam perangai senyap dan pendiam aku dpt dibalance dgn becok dorg lol. Bcoz of that, it makes me as kawan yang mudah attach pada mereka sebab aku tak reti bila aku sorg, I dunno how to do the talk part? I need them.

And di sekolah la aku belajar semua pasal kawan-kawan, berkawan, persahabatan, bermain, dan belajar. Di sekolah aku rasa aku ada ramai sangat kawan, seluruh Malaysia plak tu lol. Sebagai budak pendiam yang introvert n pelik, ada kawan-kawan merupakan satu pencapaian besar untuk aku. LOL. Sekolah la tempat pertama aku cipta memori indah dengan kawan-kawan dan sekolahlah aku belajar erti menghargai. Walaupun sekolah tempat belajar..well academically, tapi sekolah lebih kepada tempat aku membesar, membesar dari seorang kanak-kanak kepada remaja. Lima tahun aku disitu, growing up. Mak aku hantar aku situ kecik je, keluar-keluar dah tinggi sket n lain lol. Weird right. Jadi kawan-kawan aku disitulah yang aku lihat hari-hari dan merekalah family yang aku ada kat situ. Dan bila dah habis sekolah, aku menangis. Huuu, sangat sedih. And lepas tu aku terpaksa lalui hidup tanpa mereka for quite a while aku mcm xleh move on je kahkah tapi xde la lama pastu oke je, masuk matrik jumpa kawan-kawan lain pulak.

Tapi, just the memories at school can never being replaced. It's special for me and priceless. Sebab sekolah tempat aku membesar, faham tak membesar, kalau ko masuk U memang ko da besar lol. Ni tak ko masuk skolah kecik jee baru nak kenal dunia, keluar-keluar da 17 ko. Faham tak betapa banyak yang ko belajar kat situ n betapa semuanya sngt bermakna. Huhuhu tetibe rasa nk tulis gini.

Done merepek.

Sunday, September 25, 2016

I used to be in a depression phase

It felt so suck, it is complicated like hell

But it's like drugs, addictive

When my life is out from that phase

Once in a while, I am craving for it

I wanna be in it again

Even though I know it destroys me

When in depression, I lack of emotions except sadness

I dun give a shit bout anything around me

Even my life is on danger that time, I still dun give a shit

I just let my own life slowly destroy and fall into pieces

I dun have any gut to put it all together

I let depression took over me

Have control over my life


I thought I already passed the phase

But somehow it happen again

Again and again

And when it happen

I push away everyone around me

And then, at certain point I become lonely

And then, I smiled

Coz, it's true, my expectation is true

People will never be there for you

and then I start to feel peace

at the same time its hurts like hell

Yes it hurts to the core

But it makes me feel alive

Then I have to find somethng else

as an escape

Since the depression also have it's due

I'm still conscious about that

So I must escape,

again.
 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.