Wednesday, July 22, 2015

Sunday, July 12, 2015

Assalamualaikum

Tahun ni nak hantar kad rayalah. Saja nk menghidupkan tradisi kad raya ni. Wasap je mana best, hantar kad la baru epic, baru feeling2 mcm dulu. Kan kan

Aku x reti nak tunjukkan perasaan aku, I mean aku tak reti nk tunjukkan my thanks, penghargaan pada kawan2 ku, aku hanya akan show my cold and my xde perasaan side. LOL, sebenarnya I dunno how to describe with words so aku postkan korg kad-kad raya ni sebagai tanda terima kasihku on our friendship, sudi jadi kawan aku selama ni n menerima kekurangan aku.

Thanks. =)


Wednesday, July 8, 2015

Monday, July 6, 2015

Raudhah. Taman-taman syurga.

Sebenarnya ni nama tajuk novel. Hari tu aku balik rumah n adik pompuan aku beriya berlagak ngn aku sebab dia dah dapatkan novel terbaru Ramlee Awang Mursyid ni. Pastu aku macam tertarik nak baca so aku pinjam dari dia. So akhirnya aku yg dah baca habis dia tu x baca2 lagi. Puii

N novel ni macam ermmm...aku suka novel RAM ni sebab genre thriller dia n unexpected plot twist. But, novel Raudhah ni tahap thriller dia biasa-biasa je xdela boleh lawan fiksyen 302 bagi aku. Tapi, ada sesuatu pada Raudhah. Sesuatu yg menyentuh sanubariku, cewah. Tapi betul, it went right to my heart, something like mengusik jiwa betul.

Aku nak cter pasal raudhah kat sini lantakla kalau aku mengspoilkan cter tu. Aku tetap nk bermonolog di sini tentang Raudhah.

Kisah ni pasal seorang lelaki, seorang pembunuh bersiri, pembunuh profesional, nickname dia Joker. Tiap kali lepas bunuh mangsanya, dia akan tinggalkan daun terup joker kt that crime scene. Cool tak. LOL. Tapi joker ni terima arahan dari White thru email which he never see or meet White in real pun. Semuanya alam maya. Joker just terima arahan White je nak bunuh siapa n siapa. 

So, nama sebenar Joker ni Haris. puiiii xde nama lain ke? abang haris ombak rindu..puiiihh. Haris ni anak yatim piatu dari kecik sejak mak ayah dia involved in car accident. Sejak dari tu, dia stay dgn bapak saudara dia. Tapi, hari2 dia kena pukul n dera. Ermmm, so he have a harsh childhood, no wonder he grew up becoming a contract killer. 

Cter ni start kemuncaknya bila Joker a.k.a. Haris tetibe kena serangan jantung n jantung dia berhenti berdegup 3 minit. Doktor semua dah sahkan dia mati. Tapi, tup lepas tu dia bangun balik n that kinda a very rare case la. Sejak dari peristiwa tu, dia mcm selalu sakit dada, kena gi wat medical check up bagai. Tapi xpe Haris ni kaya, ye la White bayar dia juta2. Lumayan duit haram dier. Lol

Kebetulan pulak tetibe Haris terjumpa kawan sekolah dia dulu, Hambali. Hambali ni so opposite dengan dia coz Hambali ni mcm ala2 ustaz gitu. So, sepanjang dorg berkawan balik, Hambali banyak ajar Haris pasal agama, n Haris mcm terbukak hatinya nak berubah tapi dia x pernah gtau la Hambali yg dialah Joker yg famous itu. Hambali pulak ada tunang namanya Jun tapi Hambali panggil tunang dia tu Raudhah. Well, cliche, Haris mcm tangkap cintan plak kan kt Jun tapi dia x berani make a move la tu tunang kwn dia, dia just senyap2 je pendam perasaan tu. Jun pun ala2 ustazah la gitu.

So, dipendekkan cerita, bla bla bla. Haris memang betul2 berubah jadi manusia yg baru, manusia yg bertaubat, manusia yg kembali pada Rabbnya. N waktu tu Hambali dah tau Haris Joker, n Haris da gitau White yg dia nk stop buat kerje tu n White target untuk bunuh Hambali. And those action scenes, tembak menembak berlaku..etc etc, Haris kena serangan jantung lagi n koma di hospital. n Hambali berwasiat untuk dermakan jantung dia kat Haris kalau dia mati. Sebenarnya Hambali dah dpt agak dia akan dibunuh White n yes dia dibunuh White.

Bila Haris bangun dari koma, dia cari Hambali but..:'/, Hambali already within him. Jantung Hambali je ada. So, Haris sngt2 sdih n berterima kasih pada sahabat dia tu. Indahnya persahabatan mereka. Sobs. Then mak ayah Hambali pun dah anggap Haris as anak sendiri sebab ye la jantung Hambali dalam badan Haris. Hambali pun wasiatkan syarikat Hambali tu diuruskan Haris.

Then, bla bla..Haris pun menjejak kaki ke tanah suci. Dan kt sana dia berpeluang berdoa di Raudhah. N juga kebetulan terserempak dengan Jun yg buat umrah jugak. Jun pun da tau semua kisah sebenar, dia x suka pun Haris tapi sebab ada jantung Hambali so..huuu. Then tetiba satu hari tu Haris berjalan nk balik hotel dia, dia ternampak sorg lelaki mcm tengah kesakitan, perut dia berdarah. Haris terus cuba nk tolong n angkat lelaki tu n then tiba2, datang sorg pompuan jerit2.."dia yg bunuh suami saya!! tahan dia!!" pastu pastu Haris terus ditangkap n dimasukkan ke penjara kt sana!! Keisan Haris kena fitnah!!

Dalam penjara tu, Haris hari2 solat taubat, mengaji Quran even merangkak2. Dia redha. Dia fikir maybe ni balasan Tuhan beri pada dia sebab dia dah bunuh ramai org kt Malaysia tu. Berita Haris kena penjara tu sampai ke pengetahuan Jun n family Hambali. Jun mcm sedih sngt n Jun pun asyik berdoa untuk Haris, sebenarnya dia xnk jantung Hambali dalam bdan Haris mati lagi sekali. Dalam penjara tu pulak, Haris request guru agama dtg ajar dia Quran hari2 sementara menunggu hukuman pancung. Kat sana kan hudud, so pancung la.

So, makin lama bacaan Quran Haris makin lancar sampailah hari untuk dipancung. Haris dah sedia, tapi tetiba hujan ribut kuat sngt kat area sana sampai banjir kilat teruk so hukuman ditangguhkan. So, Haris guna waktu tersisa tu untuk bersolat taubat lagi n lagi n dia banyak menghabiskan masa dengan solat, zikir, dan Quran sepanjang dalam penjara. Even tukang pancung pun respect dia. Orang kat sana semua gelar dia al-Awwabin..maksudnya 'org yg bertaubat'. Sampai lagi hari untuk pancung, sekali lagi hujan ribut n banjir. Hmmm asyik ada halangan je kan. Kuasa Allah. N akhirnya memg sampailah hari tersebut. Haris pun redha la letakkan kepala dia kt kayu pancung tu. Tapi sebelum naik atas tempat pancung yg disaksikan ramai org tu, Haris ckp kt pompuan yg tuduh dia tu.."aku maafkan kau" sebab Haris je tau memg dia x salah. Haris pun letakkan kepala dia yg dibungkus dengan kain hitam sambil mulutnya x berhenti mengucapkan Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar... So waktu tukang pancung angkat pedang tu n hayun...tiba2 pompuan tu jerit, "aku maafkan dia!! aku maafkan dia!!" fuhhhh!! Sikit lagi pedang tu nk tetak nasib baik tukang pancung tu pro so berjaya la dia elak. Sejurus Haris pun bersujud syukur mengagumi kasih sayang Allah. Sedangkan Haris dulu memang pembunuh bersiri yg jadi wanted polis kt malaysia, tapi luasnya pengampunan n kasih sayang Allah tu. Allah..

Sebenarnya pompuan yg tuduh Haris tu la yg bunuh suami dia sendiri sebab dia x tahan dengan suami dia, n demi cuba untuk menutup salah dia, dia jadikan Haris kambing hitam.

Then, after that Haris balik ke Malaysia, n berjumpa Jun n family Hambali. Haris pergi melawat kubur Hambali n terserampak Jun. Dua2 awkward n waktu nk balik tu...lagi sekali Haris kena serangan jantung n rebah di kubur tu.

JENG JENG JENG

Bila Haris bangun dari koma 3 minit tu, dia terkejut sebab dia nampak ada sorg lelaki dan sorg pompuan yg dia x kenal kt tepi katil ward dia. N dorg ckp dorg mak ayah Haris?? dorg tu pulak Dato' n datin?? Haris pulak bangun2 tanya pasal Hambali n Jun. Dato' n Datin terkejut. Haris pun cter yg mak ayah dia dah meninggal waktu dia kecik dalam car accident. N dua org tu ckp memg diorg ada terlibat dlm accident dulu tapi selamat. HOHOHOHO Nampak x plot twist RAM dah start?

Rupa2 nya semua cter pasal joker dari mula novel ni...pembunuhan semua tu..perubahan sikap Haris semua tu, pancung di Arab Saudi semua..Hambali..Jun..semua tu berlaku dalam koma 3 minit je. Semua tu x wujud. Haris sebenarnya anak Dato' n datin ni. Haris ni asalnya dulu sngt sosial, x pernah solat, kaki botol, kaki pompuan n etc etc u named it. And bila dia tersedar dari koma 3 minit sebab serangan jantung tu, dia terus jadi a new guy. Mulut dia terus berzikrullah padahal he's not like that before. Dan watak2 dalam kisah Joker..Hambali..White semua tu adalah pekerja syarikat Haris. Haris pulak dulu dia minat watak Joker dalam batman tu n dalam bilik dia penuh ditampal poster joker. Patutla hai..then Haris pun koyakkan semua poster2 ittew.

Dan Jun pulak, Jun pesakit yg mengalami koma yg sama mcm Haris. Jantung terhenti 3 minit n jUn ada dalam wad sebelah je. Rupanya diorang bertemu dalam koma je. Whatttttt???? 

And sbnarnya Haris dah ada gf da pun which anak Dato' jugakla. Faham2 la perangai camner. N perubahan sikap Haris lepas sedar dari koma memg a miracle for mak ayah dia, for everyone yg pernah kenal dengan perangai dia yg x mencerminkan Islam langsung tu. So, Haris pun trus cari Hambali. Rupanya Hambali tu bekas pekerja syarikat yg dia pernah pecat dulu sebab Hambali tegur isu halal haram in making business dekat dia dulu. So Haris pergi minta maaf n ceritakan pasal kehidupan dlm koma dia tu. 

Jun pulak, Haris pergi jumpa dia kat hospital n mak ayah Jun pelik sebab dorg dua ni mcm dah kenal padahal in real mana pernah jumpa. n Jun ckp, "kami kenal dalam koma". Haris sebenarnya nk melamar Jun as isteri tapi Jun dah ada tunang rupanya, bukan hambali..org lain.

At the same time, gf Haris heart broken dapat tau Haris ada menaruh hati pada Jun n dah berubah jadi org lain. So, gf dia ni telan pil tidur n overdose n dikejarkan ke hospital. N here again, koma. Dr sahkan dia mati, n then Haris ckp tunggu, Haris pergi n tunggu sampai 3 minit...n yes gf dia bangun balik n terus menangis teresak2 memuji kebesaran Allah. Ajaib.

Akhirnya Haris n gf dia berkahwin n dua2 memg berubah 100%. N dorg honeymoon kt Mekah n berdoa di Raudhah. Oke sweet. >.<



So, apa specialnyer novel ni? aku x expect pun yg kisah joker tu semua wujud in coma jer!!! Aku ingat memg novel ni pasal joker laaaa..aku ingat lepas selamat dari pancung tu Haris teruskan hidup dia la...rupanya, he got another life? woww..bayangkan semua yg korg lalui selama ni, kerja korg, mak ayah korg, kawan2 korg, environment korang yg korg familiar hari2..n tetiba bila korg bangun dari tidur satu hari..everything changed. Korang ada kehidupan lain n korg adalah org lain!! what the???

Apa yg menyentuh perasaan aku through this novel is...kasih sayang Allah itu melebihi kemurkaanNya. Kasih sayang Allah itu melebihi kemurkaanNya. Biar berapa besar n banyaknya dosa kita, tapi bila kita ikhlas memohon keampunan, Allah ampunkan dan kita sangka kita x layak untuk mendapatkan keampunan tu. Kita selalu berfikir yg dosa aku terlalu banyak, Allah terima ke aku ni, aku terlalu hina di hadapanNya, mahukah Allah terima solatku, doaku.

Allah itu Maha Penyayang, Allah sangat gembira melebihi perasaan org yg gembira apabila terjumpa kembali barangnya yg hilang bila kita kembali padaNya. Allah x pernah tinggalkan kita sesaat pun. Dia sentiasa ada. Tapi kita? sombong. Kita yg menjauhkan diri dari Dia.

Habuk masuk mata plak aish

Nah belanja cover Raudhah


Sunday, July 5, 2015

They said childhood was more like a dream of our life
Then mine was a nightmare...
But God, made me survived

Saturday, July 4, 2015

I came across Youtube videos and I found one video with a very touching and beautiful poem recitation.

So, I wanna share it here on my blog, I wanna record it through my post. :)



O Allah, nothing is more beautiful than when I turn to You

The tightness widens, every worry ceases, every sorrow disappears

And my wishes shine in my eyes and are filled with certainty

Nothing is purer than the moment when the forehead touches the ground in prostration

And nothing more honest than the Dua that the soul has conveyed

And the heart has conveyed in prostration

With a hoarse voice, shaken, the heart beats prayers from within sent on the wings with the hope of acceptance

Sent to the doors of heaven that Allah does not close on those who ask Him

Allah alone is great in giving and in mercy

For despite the transgressions and sins that has covered the heart, He gives us the time to ask for forgiveness

He gives us the time to return to Him in repentance, and to persist in Dua

And He forgives us and gives us what our hearts yearn for

And despite the hardship of this life, and the signs of sadness and lost hope,
He gives us the hope and happiness our hearts yearns for

Then let us cleanse our souls with the rain of blessings

And get rid of weakness and cowardiness from within

And race for Paradise, whose width is as the width of the heavens and the earth

O Allah, we have sinned and this life has distracted us
Therefore, O Allah bring us back to You and forgive our shortcomings and transgressions

And make us among those whom the Hellfire is forbidden to touch

Make us among those who have gained Paradise and Your pleasure

O Lord of the worlds

Credit to: Silent Deeds

What is my real feeling for now, it got mixed up
Either it's a good feeling or bad feeling I can't decide

Sometimes I feel like I'm playing it cool
Sometimes I feel like I'm actually just don't care at all
Sometimes I feel like I'm pretending to be kind and fake
Sometimes I feel like I am myself
Sometimes I feel like I started a new me and I love it
Sometimes I feel like I'm so weak and never stand up for my rights
Sometimes I feel I'm so stupid that I let others think I'm bad
Sometimes I feel like this is what it should be
Sometimes I feel like I'm having my punishment for my mistakes that I dunno
Just fee like I'm serving for my punishment waiting for my sentence
But, why do I have to completely convincing myself that I'm the one who at fault?
Who made the rule that I must represent my service to the person who accused me?
Is God told me that my mistake can't be forgiven till I die?
My heart says the other way
Then why I did the opposite?
 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.