Sunday, December 8, 2013

She's a girl,
Who you can't understand
by just one two three glances

She's a girl,
Who you can't see her smiles
by just one two three typical jokes

She's a girl,
Who you can't see her tears
by just one two three broken love stories

She's a girl, 
Who you can understand
if you sinking deeper to the darkest part of her memories
suffocating reaching for light, dying
She's a girl,
Who you can make she smiles
if you emerge into her own fragile world, putting up some puzzles
which fell over into pieces, recover
She's a girl,
Who you can see she's crying
if you touch the bottom of her black numb heart, with your blade of honesty
slice it open like a slaughter, bleeding

She just a girl
Who never belong to this world
Chosen for one brutal world discovery
Selected for one rare experience
Shaped to be one girl like no others
As she can paint out the misery of world
beneath her skins

Thursday, December 5, 2013

Salam n selamat sejahtera

Entry ini tidak berniat untuk racist atau berbaur perkauman kerana aku juga adalah Melayu. Tak kan Melayu hilang di dunia. Hope so

Aku mengeluarkan entry sebegini rupa bukanlah kerana aku x mengenal jati diri aku sebagai Melayu malah aku bangga dengan tradisi dan ketinggian ilmu seninya. Lol, seni trus. Melayu banyak jugak melakar sejarah sebenarnya tapi generasi-generasi Melayu yg terkemudian ini yg aku maksudkan, mengecewakan.

Huk aloh, aku saja jer nak listkan kat sini sikap2 typical Melayu yg aku pernah observe dari kawan-kawan Melayu aku sendiri, check these out:

1. Perempuan je wajib memasak kat dapur, lelaki x yah
2. Belajar tinggi mana pun, yg pompuan tu haruslah menjadikan pencarian imam idaman hati sebagai goal utama hidup.
3. Jarang berfikir outside the box
4. wajib cari pakwe kalau semua kawan2 dah ada pakwe supaya x ketinggalan (utk perempuan)
5. Bergayut or call pakwe lebih lama dari parents or adik beradik (perempuan/lelaki)
6. Kunci kebahagiaan terletak pada pasangan kekasih, xde kekasih x bahagia, =_=..family n kawan-kawan jadi tunggul
7. Kahwin atau cari lelaki yg berada kalau xde kerja or menganggur (perempuan)
8. Layan drama Melayu jiwang pukul 7 kat tv3(banyak perempuan)
9. Tak berapa nk faham filem atau drama yg meletakkan ilmu or research sebagai intipati utama
10. Suka drama korea n k-pop (terasa sangat up to date)
11. Malas membaca, malas membaca buku-buku ilmiah n isu semasa kecuali majalah mangga, komik jalanan, n novel cinta yg tidak membawa kepada perkembangan minda dan menyumbang kepada perkembangan angan-angan hindustan.
12. Mendahulukan pakwe dari sahabat or kawan (perempuan)
13. Suka sembang kosong especially pasal pakwe (perempuan)
14. Malas berbincang sesuatu teori ilmu kecuali ada assignment
15. Belajar hanya untuk exam bukan dahagakan ilmu, lepas graduate kosong kepala hotak
16. Bekerja hanya untuk duit bukan kerana passion
17. Pilih bidang yang diri sendiri x suka tapi ikut mak bapak
18. Suka gosip n ambik tau hal retis lebih2
19. Tak kenal mana-mana tokoh
20. Kurang daya saing kecuali bersaing mendapatkan pakwe or makwe
21. Kurang integriti
22. Malu melakukan sesuatu yg betul sebab x ramai buat
23. Tak berapa menjaga alam sekitar
24. Masih racist pada kaum selain Melayu
25. Kurang profesional dlm kebanyakan isu
26. Berfikiran tertutup n terikat pada adat yg x memberi kebaikan n x perlu
27. Berpegang kuat pada kepercayaan tahyul nenk moyang zaman hindu-buddha dulu
28. Terlalu takutkan pandangan org lain
29. Tak meraikan perbezaan pendapat
30. Pemalas
31. Islam hanyalah untuk melayu, Islam datang dari Melayu sebab bangsa lain yg masuk Islam haruslah memakai baju melayu n menukar nama ke nama Melayu..=_= (masuk Melayu lebih diutamakan dari masuk Islam)
32. Suka tengok tapi x nak tolong
33. Taksub pada seseorang ketua or pemimpin or alim ulama
34. Tak suka bersatu
35. Bangsa yg layu sekiranya semua ini x diubah dari sekarang

Done. Jahat tak aku? Jahat kan? Sori kalau ada yg terasa, sori kalau kawan-kawan aku pun ada yg terasa. Sikap aku pun ada gak dlm list tu sebenarnya. N banyak aku wat utk perempuan sebab aku tulis based on observation aku sepnjang bergaul ngn kawan-kawan perempuan la. Lelaki aku x sure sangat. Hahaha

I'm being judgmental, but it's too obvious to not to post. pfffft























8.

Saturday, November 30, 2013

Why am I stop growing
Why I feel my heart stopping
Like a hole inside, just hollow
This chest, can feel no pain

I feel so blue
Lost in space
Wandering blindly
Floating to the sky

I'm totally stranded
Out of nowhere
Faces of crowd
Whose I recognized
But still I'm in doubt
Darkness with mask of light
Devil with wings of angels
Betrayal with promises of trust
Love with lies inside
I guess this world not real
But I'm still feel the wind
The reflection of sun
Still awake my stimuli
My feet still land on earth
And I did stand
While all I want is to fly



Sunday, November 24, 2013

Salam warga Bumi termasuk unggas-unggas hatta anjing jalanan~

Aku nak tulis ni untuk sahabat aku yg aku sayang sangat, yg selalu ada kt hati n minda aku.
Satu saat pun aku tak lupa kau.

Walaupun ko x boleh membaca malah menulis apatah lagi, tapi aku still nak tulis ni untuk ko. Aku dedikasikan ni untuk ko, Debab!

Aku nak minta maaf kat ko sebab aku memang x guna. Tulah, aku dah cakap awal-awal lagi yg manusia memang x bleh percaya semuanya, termasuk aku. Sebab aku ni manusia, kau pun terlalu percayakan aku n akhirnya aku kecewakan ko. Minta maaf Debab, aku pun xleh maafkan diri aku sendiri selagi aku tak jumpa kau semula.

Aku ingat lagi waktu ko kecik2 dulu ko suka kejar2 aku, nk gigit kaki aku. Takut btol aku ngn ko waktu tu. Serious. Tapi x lama lepas tu, cepat btol ko membesar. Ko makin comel n tembam. Aku suka main pipi ko. Ko biar je. Waktu makan, ko x memilih, semua kau makan. Bila aku jerit panggil nama ko, ko terus pusing kat aku, cepat btol ko respon.

Ko memang kucing yg bijak, setia n comel n adorable. You're the best cat I ever had. Bila aku sedih, tau2 je ko dtg dok tepi aku. Bila aku baring, ko pun baring tepi aku. Aku memang suka dukung ko. Aku rindu sangat. Walaupun ko kucing jantan, ko x suka keluar rumah, ko suka teman aku je. Wahaha, ko x reti ngorat kucing betina pun. Mak aku cakap ko pondan. Pffffttt..

Sampai la satu hari, aku x tau kenapa kucing jantan rumah jiran tu dengki ngn ko. Bila ko balik rumah, habis darah2 badan ko. Sedih aku tengok ko kena belasah mcm tu, dah la ko ni manja sangat. Mana reti gaduh2 ganas2 camtu. Ko memang x reti protect diri sendiri kan. Sampai aku kena halau kucing jantan tu baru ko berani keluar. Ko plak jadi cam trauma je, nak makan pun ko x nk kalau aku bagi kat luar rumah. Ko takut kena belasah, so terpaksa la aku tunggu ko makan sampai habis. Sambil makan, sambil tu ko tengok aku, takut aku blah. Huhu

Semua kucing jantan lain memang suka belasah ko, sampaikan ko lepak dalam bilik aku pun, kucing tu terkam ko dari luar. pfffftt!!! melampau sungguh. Kau plak penakut sampai ko nak berak kencing semua ko buat dlm rumah. Timbul la masalah sebab mak aku x tahan walaupun aku yg buang n cuci taik ko tu. Aku x kisah pun, sebab aku syg ko.

Satu hari tu, hari yg aku benci utk ingat. Mak aku suggest suruh buang ko kat market. Katanya x tahan kau berak kencing merata. Tapi, kau x pernah hidup kt luar, selama ni makan pun aku yg teman. Mcm mana ko nk survive? Aku pn cuba ignore cadangan mak aku tapi dia berkeras nk buang kau jugak. Dia suruh aku gi tangkap ko n letak dlm guni....sebak aku rasa waktu tu. Aku buat2 x dengar. Adik aku pun gi berkas ko n letak dlm guni. Aku dengar suara ko meow2, makin sedih aku rasa. Aku lari masuk bilik n aku duduk je tanpa wat apa2, pastu adik aku balik dari market, lepas diorg buang ko. Adik aku ckp ko merayu n asyik bunyi je atas kereta, aku nangis waktu dengar tu.

Lepas tu, tiap kali aku lalu kt market tu, aku mesti cari ko. Sekali tu aku jumpa ko tapi aku atas kereta, aku panggil nama ko, tapi ko x dengar. Lepas tu aku balik ke kampus aku. Aku x tau apa jadi pada ko. Apa nasib ko kat market tu sedangkan ko dari kecik lagi x pernah kluar rumah.

N baru2 ni aku balik rumah sebab cuti, aku nampak ko. And aku yakin tu ko. Aku cepat2 turun kereta n pergi kat ko. Aku x peduli org kt kedai makan tu tengok aku pelik. Dulu pun aku jumpa ko kt kedai makan tu tapi aku x turun kereta. Bodoh btol aku. Kesian aku tengok ko menagih simpati kt tauke kedai tu mintak dia bagi ko sisa makanan. Padahal dulu aku x pernah bagi ko makan sisa pun. Sedih sangat aku rasa. Aku pergi kt ko, aku pegang muka kau, kau x lari pun. Aku terkejut tengok mata sebelah kiri kau hitam semuanya. Ko dah buta!! Bulu ko pun kotor x bersinar mcm dulu. Ko jalan tempang pulak tu, ya Allah sampai mcm tu sekali. Aku x dapat bayangkan mcm mana mata ko boleh jadi mcm tu. Kenapa teruk sangat keadaan kau. Dan tersentuh hati aku n sebak sngt aku rasa bila kau pandang mata aku, ko tenung aku dengan pandangan sayu. Ya Allah...ko ingat x lagi aku?  Tiba2 mak aku panggil masuk dlm kereta. Ayah aku pulak suggest suruh aku ambik kau bwk balik rumah. Aku nak sangat peluk kau dan bwk masuk kereta. Tapi, tiba2 mak aku ckp sth berbaur ugutan, terpaksa aku batalkan lagi hasrat aku. Aku tinggalkan kau lagi kt tepi jalan. Aku tengok kau makin jauh n jauh sampai hilang dari pandangan aku. Sepanjang dlm kereta, aku x dpt tahan lagi air mata aku dari jatuh, aku menangis je x peduli dah mk n ayah aku. N aku janji aku akan ambik kau balik lepas ni. Betul! Tunggu aku! Tolong jgn mati! Aku akan bwk balik ko n mandikan ko. :'(







Friday, November 22, 2013

Salam warga Bumi

Apalah erti dewasa...apa maksud sebenar matang? hmmm
Aku selalu dipanggil kebudak-budakan oleh kawan-kawan aku n my own mom. Well, whatever! people may judge, we can't stop that.

Lahir, jadi baby
Masuk skolah, UPSR, PMR, SPM
masuk U, graduate
kerja, dapat gaji
Beli rumah, beli kereta
Kahwin, dapat anak
n the same cycle begin again n again
Make your family generation bigger and bigger

Oke start dari part 'kerja, dapat gaji' sampai 'kahwin, dapat anak'
Adakah itu maknanya dewasa? DEWASA? sekali lagi, DEWASA?

Mungkin bagi kebanyakan org YES! or sesetengah je kot.
Tapi aku rasa itu x bermaksud dewasa kerana bukan setiap manusia di muka bumi ni akan menghadapi flow yg sama mcm tu tau kawan2.

Ada yg flow dia sampai kerja je pastu meninggal, ada yg x pernah dpt peluang belajar pun sejak kecik, ada yg bertarung untuk hidup di mana kahwin bukanla satu priority dia lagi waktu tu. So, adakah mereka ini tak dewasa? mereka still dewasa kan even x mengalami flow tu.

Kenapa kedewasaan seseorang n kematangan seseorang especially dlm kalangan kelompok masyarakat melayu amnya (cewah) selalu dikaitkan dengan perkahwinan malah hubungan cinta sepasang kekasih? Adakah kerna kita disogokkan dengan drama-drama cinta mcm 'love u my. arrogant', 'cinta jannah', and whatever? lol isu drama bukanlah topik utama aku kali ni tapi still boleh relate kot.

Aku suka berfikir. (hmmmm..POYO..Statement ini POYO)
oke, adakah dengan mempunyai hubungan cinta dengan pasangan pilihan hati membuktikan kita dewasa? Adakah sebab kita bagus dalam meluahkan perasaan n membina satu hubungan n saling mempercayai antara satu sama lain? Apa kita tak mampu bina hubungan n saling percaya dengan ibu bapa kita sendiri ke sebelum tu? Dengan kawan-kawan?

 Adakah jugak sebab kita berani mengorak langkah baru untuk keluar dari friend zone? mungkin...hmmm, atau mungkin jugak sebab kita bersedia untuk menggalas satu tanggungjawab n komitmen dalam membina sebuah keluarga baru. Well, alasan bagus untuk jadi dewasa. Kita akan belajar sesuatu yg kita belum pernah lalui tapi sesuatu yg dah dipraktikkan oleh generasi-generasi sebelum kita. Selain tu, adakah sebab kita melakukan seks melalui perkahwinan maka kita rasa lebih dewasa? n kemudian mampu melahirkan anak? ada jugak remaja bawah umur melakukan seks n melahirkan anak luar nikah...dewasa jugak ke mereka ni?

Tapi, menjadi dewasa tu ada banyak caranya. Aku sebenarnya setuju melalui perkahwinan kita akan lebih jadi dewasa..tapi perkahwinan tu salah satu caranya bukan the only way. Even kanak-kanak pun ada yg lagi dewasa dari org tua yg dah beranak pinak tu. Mungkin kanak-kanak tu melalui pengalaman yg tragis dan memaksa dia untuk matang awal dari usianya.

Mesti ada org yg ckp aku xnk kawen lepas baca post ni. Takdelah, aku nk kawin tapi thts not the top priority for me at this time. I got bigger things to do first. bukan semua manusia alami flow yg sama, remember? n bukan semua manusia perlu paksa diri untuk lalui flow tu, mungkin ada yg perlu diubah sikit, so akhirnya dia boleh adapt pada flow tu. N I'm one of the human who not really attached to that system flow. Yes, I am weirdo. Thanks for calling me that! I took it as the compliment. Oke mcm off topic plak.

Apa-apapun, matang tu subjektif..there is a child in every adult. Even mak bapak aku selalu ckp.."kak, belajarla jadi matang.." bila dia tengok aku nga tonton movie kartun "grave of the fireflies" karya studio Ghibli tahun 1988. Mungkin image kartun tu membuatkan dia risau aku masih berkelakuan budak2, walhal movie tu lebih berat dari 'love you mr. arrogant' and 'cinta jannah'. Movie yg berkisarkan era pengeboman Amerika ke atas Hirosyima n Nagasaki di Jepun. Well, childish kan movie ni? pfffft

N org akan tengok aku pelik n geleng kepala bila aku nga layan movie 'laskar pelangi' dari Indonesia di mana watak-watak movie tu semuanya kanak-kanak bawah 12 tahun. Err..movie tu berkisarkan semangat ingin belajar yg tinggi yg ditunjukkan oleh budak2 ni even miskin n x ada kemudahan pelajaran yg sepatutnya selepas era penjajahan British ke atas daerah tersebut. Childish kan...pfffft

N aku pernah tengok gelagat manusia-manusia yg pernah cop aku childish, acting childish tanpa diorang sedari tapi im sorry if I was wrong.Teetttttt...ops I'm being a judgmental now!!!

Bagi aku, salah statement ni 'yg tua dihormati, yg muda disayangi' sepatutnya 'yg tua dihormati, yg muda pun dihormati'. Why? Coz org kita suka attach to this theory sampaikan bila yg tua buat salah, semua diam. Bila org tua buat salah pada yg muda, jgn harap mulut dia nk ucap maaf. Sebab apa? sebab I'm the oldest. I dun have to apologize. To earn respects, You should learn to respect first. Right? No? Tak kan jatuh ego kalau kita minta maaf pada yg muda. Tua x bererti semua betul. Muda tak bererti semua salah. Aku rasa cm makin melalut.

Aku semangat plak hari ni da lama x berblog kan. Apa2 pun, aku tak ckp yg aku ni matured giler x childish langsung. Hakikatnya aku childish gak kadang2 but matured gak kadang2. Just balance. Kalau serious je memanjang, bosan juga hidup.

So, thanks if u're reading this crap..wahaha
pffffft!

Thursday, November 14, 2013

This is a story about a girl.

She born with the sadist encounters, making life more tougher
She just a lonely child, without she realized that she is lonely
She isolated herself from them, she always alone
She running out of tears, she can't cry
She lost of feelings, unable to catch up moments
She choose to remain silence, she just quiet
She grow up as a no ordinary human girl
Just like a doll, she is
She unable to taste the wind with her skin
She is numb
But it was never her fault
Human turned her that way
She feel the pain enough
She cried a river
She screamed loud enough
And she decided to stop
She gave up with life

After quite some time
There is human in her garden of heart
Who dares to break the gate
And her heart start to feel
Beating faster than she could imagine
Her lips curved upwards, they called it's smiling
She can capture the moments
She start to know what friend is
It's warmth, it feels good
She was too careful
She never run away
never even far an inch
She scared if it will be gone
She never be in this state for so long
She started to be human again.

And yet, human are suck
Yes, the so-called human
She felt like her heart being ripped off
Again she taste the terrible pain
She cried an ocean
She scream out louder than before
her lips back to a straight line
She's in pain
pain
pain
and pain.
It's hurt so deep
What the best choice she got
She should maintain the old one
The non-human one
The doll one.

And yes, here she back again.
She walk alone at the side of her own route
Watching her own shadow
With her dark black eyes
She's ok.

Thursday, September 5, 2013

Salam

Passion aku, aku rasa dari kecik lagi...aku memang x boleh berpisah dari hobi ni. Melukis.
Kalau diselusuri sejarah passion aku ni, hmmm

Sejak umur aku 4 tahun lagi, agak2 dah pandai pegang pensil, aku dah start melukis n aku mulakan melukis dinding n pintu-pintu rumah aku. Haahaa, dah la rumah sewa waktu tu, kesian tuan rumah redha je.

Dari sekolah rendah ke sekolah menengah, dari skolah menengah ke matrik, dari matrik ke universiti, dari habis universiti sampai sekarang....aku masih melukis. Aku melukis bukan sebab bosan semata-mata, bukan sebab mahukan glamour or duit, tapi aku memang melukis out of passion. Korang pernah tengok org menangis sambil melukis? Mungkin pelik bagi korg tapi aku pernah, n bila aku berjaya siapkan satu lukisan yg buat aku puas hati, aku akan tengok lukisan tu lama-lama sebelum tido dengan perasaan puas, n aku x sedar yg tangan aku pegang lukisan tu sampai pagi esok. :')

Tapi, aku masih lagi bukan seorang pelukis mahupun aktivis seni mahupun artis. Aku hanyalah penuntut universiti dalam bidang sains, just typical science student like most of other malaysian student. Berapa ramai manusia dalam Malaysia ni yg berani bermimpi? Eh, bermimpi tu sesuatu perkara yg paling sukar tau. Sebab dari kecik aku bermimpi untuk menjadi pelukis n penggiat seni, tapi sampai sekarang n sampai ke saat ini, aku x berani untuk merealisasikan mimpi tu. Aku cuma seorang pengecut yang mengorbankan passion hidup aku pada sistem and peraturan yg ntah siapa wujudkan.

Aku hanya boleh bermimpikan sesuatu yang aku tau x akan pernah mampu untuk menjadi realiti. Aku berpijak pada realiti sekurang-kurangnya, mengingatkan diri sendiri yang dunia realiti yg aku ada sekarang tak mengizinkan aku untuk bermimpi. Aku perlu mengorbankan kesukaan aku, kecintaan aku, untuk hidup seperti manusia lain. Walaupun aku tak menginginkan hidup seperti mereka, aku tak sampai hati untuk mementingkan diri sendiri buat sesuatu ikut kata hati kerana adanya manusia-manusia yg masih sayangkan aku walau mereka tak tahu apa yg menggembirakan aku menyedihkan mereka.

Kadang-kadang aku terfikir kenapa aku dilahirkan dengan berbekalkan bakat yg aku tak pinta. Sebenarnya ianya menyakitkan. Aku tau aku boleh dan mampu untuk pergi lebih jauh dalam bidang lukisan n seni, ini passion aku, tapi aku juga tau aku x boleh keluar dari penjara sistem bodoh ni. Tapi aku rasa masih belum terlewat. So, keep on dreaming. ;)

Saturday, August 31, 2013

Salam

Entry hari ni agak hmmmm...aku rasa aku perlu tulis jugak pasal ni.
Aku ni bukanla bijak pandai agama, aku hanyalah orang biasa2 je yg menjadi mangsa hasad dengki manusia lain yg juga biasa2 je. Sebab kita semua manusia.

Aku sebenarnya x tau nak tulis apa, tapi sebenarnya hari ni aku telah witness or menyaksikan sesuatu yang akan n mungkin dah pun, mengubah pemikiran aku, yg menyenyapkan sebentar mulut aku, yg membuatkan aku berfikir n yg membuka mata aku. The moment of truth, hebatnya kuasa Allah ini selaku pencipta, betapa Dia menjadikan pelbagai jenis makhluk yg entah berapa jenis n banyaknya hanya Dia yang tahu.
Kita semua sedia maklum yg bukan kita je makhluk Allah di muka bumi ni, kita mungkin trlupa kita berkongsi habitat dengan jin. Dan kita tak tau pun yg jin ni memang suka ganggu kehidupan kita. And ada pulak manusia yg rela menjadi hamba jin tanpa dia sedar, melalui sihir, dia memuaskan nafsu hasad dengkinya untuk melihat kehnacuran manusia lain. Semua ni terjadi dengan izin Allah jua, n pastinya akan berakhir dengan izin Allah jua.

Disebabkan mak aku menderita akibat sihir bertahun-tahun lamanya, kami satu family berjumpa dengan seorang ustaz, yang bagi aku, cara perubatan dia sangat awesome, sangat bagus, n juga betul menurut Islam. Dia pun orgnya jenis santai2 je n lawak pulak. Sepanjang dia mengubati mak aku, dia x bersentuhan langsung dengan mak aku, dan aku hanya nampak dia, n dua org adik perempuan dia mengeluarkan sesuatu dari tubuh mak aku yg dipercayai jin. Aku agak teruja jugak sebenarnya. Aku teringin nak tengok apa yg diorang sedang pegang tapi mungkin hijab aku terlalu kuat n Allah tak mengizinkan. Mungkin aku lemah kalau aku nampak. Banyak ilmu aku belajar dari ustaz tu, dia banyak bagitau tips2 jugak. Yang kelakarnya, dia cakap jin ni canggih jugak, macam kita. Ada la satu hari tu, dia tengah bukak tab dia, jin tu siap cakap.."ko nak buat apa? post kat fb? instagram?" lagi satu, ustaz tu cerita jin tu ckp ni kat dia, "ko tau segi tiga bermuda? bermuda triangle? situ lagi canggih n kat situla dunia kami"..woaaaaa..aku macam tercengang jugak dengar cter ustaz ni, aku macam "is this serious man???!!"..tapi serious aku x tipu n aku tak rasa ustaz ni menipu, muka dia bersih n baik je, orgnyer sebenarnya merendah diri sangat, aku cuma ingin berkongsi pengalaman aku je kat sini. Sebenarnya arwah ayah dia pun meninggal sebab disihir, n satu family dia pun pernah kena sihir. Dia cuma nak menolong org yg senasib je. Ikhlas.

Saka ni, aku malas pulak nak cerita, yg pasti ini semua datang dari org dulu-dulu, kononnya nak menjaga keturunan dia dari sebarang bahaya, tapi dia dah membahayakan keturunan dia dan diri sendiri sebenarnya. Ini semua ada kena mengena dengan perjanjian yg dah dibuat. Kita yg generasi seterusnya yg tak tahu menahu menjadi mangsa. Apa-apapun hanya Allah yang mampu n boleh selamatkan kita. Kita tak perlu nak pergi tok bomoh bagai, takut rosak akidah berbomoh dengan org yg guna khadam n jin jugak. Doa itu kan senjata org mukmin, kita sepatutnya berdoa sendiri n mohon pertolongan dari Allah sendiri, tanpa sebarang perantaraan. Itu lebih baik n berkesan.

Aku rasa pengalaman berjumpa ustaz tu sangat berguna, btw kalau ada salah info kt sini, minta maaflah aku pun x sempurna. Sekadar berkongsi pendapat.

Thursday, July 25, 2013

Berabad lamanya
Aku berperang pada satu jasad
Jasad si pemilik dua jiwa
Kewarasan telah lama hilang
Aku terlalu jauh dari norma
Lebih kelam dari hitam
Lebih gelap dari malam
Perlawanan ini masih tak ketemu noktahnya
Aku hanya menanti penamatnya
Aku ukir nisan putih dengan namaku
Sampai waktunya jasad ini dimamah bumi
Dan peperangan kita berakhir di sini




I love to be like a stone
Coz stone shall stand still
I love to be numb
Coz numb make me gain no hurt
I love to be bad
Coz bad girl never get the sympathy 
I love to be stupid
Coz stupid one may get more wisdoms
I love to be scold at
Coz this may trigger my heart
I love to be hated
Coz this make me remain below
I love to chose hatred over love
Coz love always lead to hatred
I love to disappear
Coz my existence already gone
I love to be dead
Coz then my life shall begin again
Staring still to the space
The glowing stars almost gone
lost beneath my darkest vision
For the first time in my worn out life, I feel lonely
Where is the cold heart me
Where is the immortal me
Where is the numb me
Where is the hopeless me
Why this one and only heart
start to warm up and taste the sorrow
Alone is my thing
then why you become my encounter
I'm just wanna be alone again
without feeling lonely

Wednesday, July 24, 2013

Monday, July 1, 2013

Aku dah berusia 23 tahun

Sebagai seorang perempuan, memang umur aku dah seswai untuk kawen

Tapi...

Hmmm, kenapa aku still rasa x bersedia?

Kenapa tiap kali aku memikirkan berkenaan perkahwinan seolah-olah aku memikirkan satu perkara yg x pasti. Aku pengecut? Aku takut untuk menggalas tanggungjawab n komited dalam satu hubungan? Ntah

Membayangkan diri aku berada di posisi seorang wanita yg bergelar isteri satu hari nanti seolah-olah membayangkan sesuatu perkara yg x mungkin or x mampu aku lakukan.

Membayangkan diri aku berada di posisi itu, menempuh alam perkahwinan ibarat membayangkan satu fiksi yg x akan pernah menjadi realiti. Tak mungkin berlaku. Aku? Aku berkahwin? Gila!

Saturday, June 29, 2013

.
..
...
....
Kadang-kadang aku tak tahu apa yg aku nak sebenarnya
Kadang-kadang aku selalu merasakan diri aku buat sesuatu yg x perlu
Kadang-kadang aku merasakan kewujudanku dibenci semua
Kadang-kadang aku merasakan tiada manusia yg peduli aku siapa
Tiada siapa pun peduli apa ceritaku, apa yg aku lalui, apa penderitaanku, apa sebenarnya aku
Dunia tak perlu tahu.

Tapi aku selalu merasakan kewujudanku adalah sesuatu yg tak perlu, dalam hidup sesiapapun.
Aku x punya walau satu kualiti sebagai manusia yg mampu membahagiakan manusia lain.
Aku cuma layak hidup sendirian, mati sendirian
Itu sesuai untuk aku, aku dah lama mati, jauh di sudut paling dalam, dalam diri aku.

Aku benci diriku.
Aku tau kadang-kadang aku seakan berputus asa, tapi aku masih mencuba mencari sesuatu yg boleh membuat aku menghargai diriku sendiri.


Thursday, June 27, 2013

SALAM

Mimpi apa semalam?

Saja je nak bermonolog lagi malam ni, dah la dok sorang2, housemates sumer enjoy cuti. Untungla

Aku pulak terflash back mimpi yg aku xleh lupa.
Nak tau mimpi apa? mimpi tu berlaku waktu aku still darjah satu or waktu sekolah rendah. Mimpi-mimpi waktu tu terlalu dramatik n best sampai aku bleh ingat berbanding mimpi-mimpi yg sekarang. Mungkin hipotesisnya semakin berusia seseorang, makin x best mimpi dia. Ek?

Well, back to mimpi.
Mimpi tu still bagi aku goosebumps even sekarang bila aku ingat balik. The memory of that dream really give me a sad feeling n loneliness. Mungkin mimpi tu ada maksud tersirat untuk aku di waktu tu, cuma waktu tu aku x dapat nak menafsir tapi sekarang aku dah faham.

Aku bermimpi yang satu petang yg macam mendung2 gitu, aku n abah n mama nak pergi ke rumah org tua ni. Tapi rumah dia kat tepi tebing sungai. Tak tau macam mana abah, mama, n aku meniti titi kecik untuk ke rumah dia. So, aku ikut kat belakang sekali. Abah n mama lompat ke tebing sungai, pastu bila aku nak lompat je, aku terjatuh dalam sungai. Sungai tu dalam. Aku cuba nk naik ke permukaan tapi xleh, aku cuba jerit pun xleh. Tangan aku tergapai-gapai harap mama n abah tarik aku, tapi diorang jalan terus panjat tebing x pedulikan aku. Seolah-olah diorang lupa aku ikut sebenarnya. Aku makin lemah n aku biarkan diri aku hanyut. Aku hilang keinginan untuk cuba berenang ke permukaan, aku putus asa untuk berjuang demi nyawa, aku biarkan arus sungai tu hanyutkan aku jauh n makin jauh dari abah n mama. Dan, perasaan aku waktu lemas tu bukan takut mati, tapi sedih sebab tak ada org tarik aku or gapai tangan aku. So, aku rasa baik aku biarkan je diri aku lemas. N waktu aku hanyut tu, aku still boleh nampak mama n abah dari jauh, dorang jalan tanpa toleh belakang sikit pun, n pandanganku makin kabur.



Tulah mimpinyer, macam ada sesuatu. Aku xleh lupa sampai sekarang. Mimpi tu macam dah lekat permanent dalam memori aku.

Tuesday, June 25, 2013

Saturday, June 22, 2013

Homesick

Perkataan famous ntk budak2 asrama
Hatta sekarang pun kadang2 aku still rasa homesick dok kat rumah sewa ni..pffft.

Adat la homesick, waktu tu aku baru 13 tahun. Selama ni x pernah berjauhan dari family, tiba-tiba kena campak ke asrama suruh dok ngan kawan-kawan yang x berapa nak besar.

Rasanya lama jugak aku homesick. Rasa cam x mampu nak teruskan hidup kat situ. Bila aku makan, automatic teringat makanan kat rumah masakan ibu, sebak dada ni menahan nangis. Kunyah nasi punya la seksa, sebak punya pasal. Pffft!!
Pastu, bila gi mandi, atmosphere dalam bilik mandi tu tiba-tiba membawa mood homesickku kembali. Dengan tak semena-mena muncul muzik latar dalam kepalaku, n aku pun melayan homesick. Nangis bajet cam dalam filem sedih cter hindustan, sambil air dari shower turun bersama air mata. =_=
Keluar keluar je, mata merah. pui!
Bila nak tidur pulak, siap flashback lagi kenangan-kenangan indah bersama family. Boleh pulak cam slow motion flashback tu. Wahaha, pastu nangis lagi sampai basah bantal tu. Tu la penangan homesick.

Seusai orientasi berikutnya, lol. Aku cepat-cepat cop public phone. Kitorang budak asrama mana boleh bawak hp. Lagipun waktu tu hp x berapa popular lagi di kalangan remaja..wahaha. Aku punya la simpan duit syiling pemberian ibuku. Berdebar aku call family kat rumah. Lepas puas melepaskan rindu kat abah n mama, hatiku berbunga campur sayu. Still homesick. Pastu aku bagi peluang kat budak-budak lain yg beratur belakang aku untuk melepaskan rasa homesick mereka juga. 

Tak lama lepas tu, aku dah makin boleh get along dengan roommates aku. Aku perasan yg si Ilani ni jenis banyak cakap budaknyer n ada gaya kepimpinan gitu. :3, aku pulak waktu tu tetibe teringat sajak waktu kem UPSR dulu, sajak untuk kasi motivasi n semangat kat budak-budak yg nak jawab UPSR. Aku memang ingat sajak tu waktu tu, terus gi tulis atas kertas, n aku ceritakan kat Ilani semua ritual n protokol kitorang waktu kem UPSR tu. Tiba-tiba, Ilani naik semangat untuk buat balik acara tersebut walaupun kitorang semua dah dapat 5A UPSR..=_=

Malam tu, gang roommates aku menjemput semua penghuni floor asrama tu yakni student form 1 MRSM Lenggong, untuk ke bilik kitorang. Penuh semua kat situ, penuh katil aku jadi tempat duduk, selagi ada space, selagi tu diorang duduk. Pastu....tup! Lampu bilik ditutup, and dengan poyonya keluar lagu nasyid nyanyian kumpulan "aiman" x silap aku..(ntah aku x ingat tapi ni kumpulan budak2 lagi)..

-Ibu~~~ mengalir air mataku~~~terbayang...wajahmu yang redup sayu~~

haaa..lagu tu lah, mesti pernah dengar kan. =_=..sedih kan lagu tu
Pastu si Ilani dengan lantang n emonya n penuh penghayatannya melantunkan sajak---

"Tanggal 1990 aku lahir ke dunia!!
Ayahku ..bla bla bla

aku dah x ingat tapi sajak tu macam nak sedarkan anak-anak yg betapa besar pengorbanan ibu bapa kita besarkan kita, n menjadi tanggungjawab kita ntok buat yg terbaik jugak..

Semua dalam bilik tu senyap je, Ilani je bersuara sorang-sorang melantunkan sajak beliau sambil diiringi lagu sayu bertajuk "ibu". Lepas habis je, aku gi bukak lampu bilik. Peerrrrghhhh!! Masing-masing muka merah n mata berair...menangis tersedu-sedan. Memang menjadi la event kitorang malam tu. Ada yg siap peluk-peluk lagi. Menangis giler-giler la. Aku tak tau knape waktu tu aku gi sengih. =_=

Tiba-tiba macam citer one litre of tears waktu babak budak2 kelas Aya berlari-lari kejar Aya yg nak pindah sekolah, semua budak-budak ni berlari turun dari hostel meluru ke public phone. Dramatik sungguh! errrrr...=_= (aku rasa bersalah btol bila fikir balik sekarang). Semua call family sambil nangis2. Mesti parents diorang fikir kenapa la anak aku elok-elok dok hostel nangis2 plak ni. Ada event motivasi apa plak la ni. 

And tak memasal aku mewujudkan n mencambahlan perasaan homesick pada mereka-mereka jua. Kesian. Tapi tu bukan niat asal aku n Ilani la. Sebenarnya aku sendiri pun x tau knape aku wat gitu. Bosan kot. Tapi yg pasti bukan untuk UPSR. 

Friday, June 21, 2013

Minggu orientasi. Saper tak pernah rasa?

Dah aku baru masuk as Form 1, haruslah ada minggu orientasi. Tapi sebenarnya tu first time aku merasai orientasi sebab waktu kat sekolah rendah mana ada orientasi? Kan? Ke korang ada..-_-

Jadi, serious waktu tengok jadual orientasi tu, aku baca banyak2 kali dan terdetik di hatiku, "pelik la sekolah ni, memang tak belajar ke? baca buku sendiri ke? macamana ni? Kenapa asyik kena pergi dewan je, memang xde kelas ke?" Dekat berejam jugak aku memikirkan masalah mustahak tersebut. Pun begitu, aku tetap ikut jadual tersebut dengan skemanya.

Memang xde tempat lain, dewan la pusat utama orientasi. Mula-mula masuk dewan, dengan muka jakun aku, aku observe je dewan yg bagi aku sangat besar compared to sekolah rendah yg dewannya adalah gabungan kelas2 budak2 darjah 4 sampai darjah 6. N di dewan itulah, aku terpisah dari roommates aku sebab kena ikut kelas. Kelas aku nama dia, 1 Alpha. Aku yg sangat jakun dan merupakan anak kampung sangatla teruja dengan nama kelas yg bagi aku classss sangat. 1 Alpha..-_-. Kelas depan tu, walaupun kitorang diberi kelas x ikut prestasi pun. So, seperti orientasi-orientasi lainnya, kitorang duduk dalam bentuk bulatan. Ko tengok aku, aku tengok ko. -_-, x berapa kenal lagi masing-masing. Pastu, datangla seorang fasilitator iaitu senior mengepalai kumpulan kitorang. Dia pun start la cakap-cakap, tanya itu ini, bagitahu pasal pelajaran kat situ. Aku ni pulak waktu tu memang kira budak yg senyap n pemalu. Aku giler nervous n impressed dengan fasi tu sebab dia bleh cakap tanpa sean silunya. Lepas tu, dia suruh kitorang tulis pasal diri masing-masing atas kertas besor warna putih yg korang selalu buat presentation dalam kelas tuuu. Kena tulis nama, hobi, etc n etc. Yg paling x bley blah, kena tulis idola. Aku ckp x bley blah sebab aku gi tulis Kelly Clarkson idola aku..-_-..bangga pulak tu. Sejujurnya aku x mengerti erti idola. Aku ingat idola tu artis yg kita minat. Ehe. Waktu tu nga minat Kelly Clarkson lepas dengar lagu "Behind These Hazel Eyes" n terpoyo yg mata aku jugak hazel kann..-_-

Aku tengok je kawan-kawan lain present. Ada sorang tu cakap, "idola saya, Rasulullah". Aku pun buat muka poker face. Dalam hati aku cakap, "idola boleh yg bukan retis ek?" bodoh sunggoh kurasakan. Semua idola diorang sebenarnya memang layak dipanggil idola, tapi tiba je part aku, "idola saya Kelly Clarkson, =)..siap sengih lagi pastu, dengan rasa bangganya tanpa ada sekelumit perasaan malu n pelik. Aku tengok budak-budak lain muka cam redha je. -_-, pastu bleh plak si fasi tu pergi rephrase lagi, "idola dia Kelly Clarkson, nk jadi macam Kelly Clarkson ke?"..pffffffffffffft. Aku bleh plak balas, "tak, saya suka lagu dia." Jelas di situ aku sorang je lost dalam pengertian kata 'idola'. Tapi waktu tu aku bangga. -_-v

Sesi orientasi berakhir lewat petang itu. Pffffft, hatiku berbunga dapat memperkenalkan idolaku pada semua. Kenapa la aku x cakap mak aku ke, nenek pun dah ok. Aku pun balik ke hostel n tidur dengan lenanya tanpa ada sekelumit pun perasaan bersalah pada kesilapan aku tidak memperidolakan org yg sepatutnya.

Sunday, June 16, 2013

SALAM, n selamat sejahtera~

Aku ni bukanla pelukis yg hebat2 cam ....-_-..serious aku pun x kenal nama2 pelukis yg famous, korang kenal?

Yang aku ada cuma minat dan passion n sedikit bakat semulajadi..ehem, sebab family belah mak aku pun selalu wat benda2 seni ni..-_-

So, aku just nak share karya aku yg x berapa nak karya sangat la kat sini..
start dari karya yang terawal sampai terlatest, I mean yang aku scan n capture je. Sebenarnya ada banyak lagi, cuma aku tak dapat nk capture semua masuk dalam laptop ni. So, aku boleh share yg ada dalam laptop je la. Enjoy~



OK, yang ni lukisan or sketch yang aku buat atas kertas A4 biasa je, directly guna artline marker n pen lukisan yang ada variable sizes tu. Aku sejak kecik memang x lukis guna pensil n jarang guna pemadam..ceee bukan nk bangga, tapi itu sebenarnya pelik n teknik yg cam salah je, tapi aku lebih selesa wat style n cara sendiri dari terikat ngan certain methods. N pompuan dalam gmbr ni bukan aku..-_-

Well, ni my 1st attempt untuk lukis potret kononnya tapi tak pernah belajar teknik melukis potret yang sebenar, tu yg still nampak kartun tu. Aku sebenarnya nak lukis gambar Nisyikido Ryo..=_=""..mungkin berjaya versi kartun, bukan potret


Lepas beli banyak pen lukisan yang ada banyak sizes, aku makin excited untuk melukis kartun sambil bermain menggunakan saiz pen yg berbeza2, n it's fun to see the results..pffft. Tapi lukisan aku masih lagi berorientasikan kartun dengan ciri-ciri anime jepun. Tu sebab aku otaku waktu sekolah dulu, n lukisan aku banyak dipengaruhi oleh anime. N aku cuba untuk wujudkan style sendiri n tak terlalu nampak anime sangat, tapi still nampak anime..=_=..nk wat camner



Well, masih lagi excited bermain dengan pen with variable sizes n x nk keluar dari zon selesa itu, so lukisan aku masih di level yg sama which is there are still cartoons with japanese anime influences. hmmph

Semua lukisan kat atas ni adalah lukisan yang aku buat waktu aku di matrik dulu n waktu first year di 'U'. Lepas tu, dah bertahun lamanya aku stop melukis, aku addicted to writing poems..-_-, ada la dalam 2 tahun cenggitu aku stop melukis.

Jeng jeng! Lepas tu, dengan tidak semena2, lepas 2 tahun berlalu, sorang rakan fb aku dari Filipina yang memang tau minat aku yg suka melukis ni mencabar kredibiliti aku untuk melukis kembali..-_-, poyo giler ayat. Dia seorang pelajar jurusan seni n lukisan dia not bad la bagi aku, n dia nk aku melukis balik n dia ada request aku untuk lukis gambar kat bawah ni. ;)


Bolt! Kenal? dah 2 tahun aku tak melukis, to be honest, tangan aku terketar-ketar waktu sketch ni, n ni first time aku skecth guna pensil instead of pen with variable sizes tu. -_-, tiba-tiba aku mempercayai pensil dan pemadam instead of pen. N lepas 2 tahun x lukis, tiba2 lukisan aku berbaur non-anime..wahahaha (sori ayat aku memang cam hampeh)


Merida n Angus. Lukisan ni aku lukis lepas tengok citer Brave. Aku sangat terkesan dengan watak Merida sampai aku nak abadikan dia dlm lukisan aku. N the good thing is lepas skecth guna pensil, aku jadi excited to play with pencils pulak...n another gud news is lukisan aku tak dipengaruhi anime jepun lagi. ^^, tapi..ni tiru la, i mean aku mulakan dengan meniru gambar merida, bolt, angus. Btw, aku tiru lukisan ni dengan meng-'pause' video movie citer Brave dalam laptop aku, n aku tiru..=_=


Eiffel tower ni satu2 nya sketching yang aku buat guna pen atas kertas nota aku di petang yg sunyi..-_-
N yg ni aku tiru dari keychain eiffel tower pemberian sahabatku. LOL, thanks for the reference object..-_-


OK, aku tak tahu ni watak apa, tapi kawan filipina aku tu sangat supportive dengan lukisan aku n dia sangat excited dapat tau yg aku melukis balik, so dia kasi lagi request untuk aku lukiskan dia benda ni.


Kenal tak ni siapa? Tahu tak citer Juvana? Ni la Botak, sorry kalau x sama. pffftt, disebabkan aku minat watak Botak ni, aku cuba lukis potret dia based on poster citer 'Karlos' dalam laptop aku. Aku lukis ni tanpa any references or proper techniques of drawing portrait. Seriously aku memang main hentam asal jadi. 


Diriku semakin galak melukis. =_=, lepas satu, satu lagi pencil sketching n kali ni aku saja mencabar diri sendiri untuk lukis landscape. Aku dengan xde kerjanya pegi duduk kat kerusi depan makmal, n aku start melukis dengan pemandangan makmal kat situ as reference view. First time aku lukis guna pembaris. =_=..nak bagi kemas punya pasal, aku siapkan ni dalam masa 4 jam. Lama n letih but puas! Ni la gambar depan makmal tepi jalan biawak, UMT. =_=V


Kemudian, aku akhirnya mengaku yang kartun bukanlah satu2 nya lukisan yg best untuk dinikmati. Banyak lagi yg boleh lukis. So, aku cuba cari tutorials untuk lukis potret di youtube and aku jumpa tutorials yg sngt simple yg boleh dipelajari oleh aku yg bukan student seni ni. =_=. maksud aku, yg tak perlukan banyak equipments. Just mechanical pencil, pemadam, n pengorek telinga yg kapas tu, n sketchbook. =_=

So, inilah hasil pembelajaran aku tu, pffffft



Aku mulakan dengan belajar buat sfera yg 3D, n inilah hasilnya


Lepas tu, aku start lukis potret2 tersebut, n inilah jua hasilnya...=)


                                                                           

   



                                       


Enough with portraits, aku rasa nak lukis kartun balik, tapi dengan gaya sendiri. Ada yg aku lukis guna pensil, ada jugak ngn pen, ada dengan dua2 sekali. Ada jugak kartun anime yg aku teringin untuk lukis balik their characters.weeee~

                                                
                                                                                 

                                                              
 

                                                   
 

                                                             
 

                                                   
 


N baru-baru ni aku jumpa lagi style lukisan yg jadikan aku giler! it's 3D!! aku baru beginner, tapi aku nk practice n practice sampai aku puas hati dengan hasilnya sebagaimana aku puas hati dengan hasil lukisan kartun aku or whatever. These artworks just the beginning, here, enjoy~





Well, I think we just need to keep doing what we love, what we like instead of running away from the fact that we actually love those things. Ignore what status we have, just keep doing and dreaming. No one can stop us because only we have that passion, not them. No matter what position we are in, nothing can erase or eliminate the burning passion that kept within us since born. Enjoy the thing u love! Love it, do it~























Wednesday, June 12, 2013

Tuesday, June 11, 2013

Well, sebagai budak2 yg tak tahu menahu dan masih mentah dalam mengenali diri sendiri waktu tu, aku ikut je kata2 parents aku untuk masuk ke MRSM yang nyatanya sekolah beraliran sains sedangkan aku ada minat mendalam dan sedikit bakat dalam bidang seni di mana aku mula melukis sejak umur aku 4 tahun. -_-

So, even dah masuk MRSM, aku still x boleh berenggang dengan habit aku yg suka melukis x kira tempat dan waktu. Memang aku sentiasa bawak kertas dan pen untuk melukis x kira kat mana pun. Dalam dewan waktu orientasi, dalam kelas, dalam hostel apatah lagi. So, kawan-kawan n org sekeliling aku cepat tau yg aku ni suka melukis n ada yg panggil kartunis pun ada..-_-

Well, dijadikan cerita, kelas sejarah tingkatan 1, di mana kebanyakan student bosan n x suka kelas tu ditambah dengan guru yg agak garang dan tegas. Tetapi, jauh di sudut hatiku, kelas tu sangat menarik dan mengujakan..-_-..lol. Aku sebenarnya suka sangat kelas sejarah tapi x tau kenapa aku malu nak mengaku. Mungkin sebab ramai cakap.."bosanlah sejarah.."..n aku pun turut cakap mcm tu agar tak ketinggalan..wahahaha

So, satu hari kitorang dibahagikan kepada kumpulan kecil dan diberi tugasan pertama. Bab pertama dalam bukut teks, mengenai penghijrahan Parameswara dan pembukaan kota melaka. Pfffftt!! Cikgu sejarah tu cakap, "saya nak setiap kumpulan buat komik untuk menggambarkan kronologi sejarah untuk bab ni"..aku pun....O.O!!!! OMG!!!!! Hatiku berdetak kencang dek terlalu teruja dan tak percaya. Dalam hati aku mengatakan, "yes!!! this it is!!! Ini yg aku tunggu2!!! finally!!" T^T. Gang2 group aku pun apalagi...semua tengok kat aku sambil senyum2 kelegaan. "you're our savior! we rely on u from now on, friend!" T^T"..mcm tulah ibaratnya apa yg cuba disampaikan dari air muka diorang. Aku tau diorang mengharap pada aku sekarang n secara automatic aku cam ketua group pulak. N aku sahut tanggungjawab tu!! Dah ini yg aku tunggu pun!!

Maka, malam itu juga, tanpa berlengah lagi, aku mencapai pensil dan mula tekun melukis tanpa menghiraukan perkara lain sampai aku siapkan tugasan tu walaupun tarikh submit lambat lagi. Dan aku berjaya meringkaskan bab sejarah itu kepada 2 halaman komik. Dan ahli group aku yg lain? tengok sambil tersenyum. ^^

So, hari yg ditunggu pun tiba. Cikgu sejarah masuk dengan rotan di tangan. Semua dalam kelas senyap hatta menundukkan pandangan. LOL. Cikgu tu pun apa lagi, "sila hantar tugasan kamu semua ke depan". Aku yang asyik tenang dari tadi tiba-tiba gelisah tak tentu arah. Mana taknya, komik tu tertinggal kat hostel!!! Aduhhh!!!! Aku tunduk dan cuba untuk tak bertembung mata dengan cikgu. Aku pun bagitau dia aku tertinggal komik tu, bukan aku tak siapkan. Kawan2 aku semua tahu aku memang dah siap. Tersentap hati aku waktu tu bila cikgu tu cakap dia tak percayakan aku n dia minta bukti! Aku dengan rasa sakit hati plus nak nanges, keluar dari kelas dan berlari ke hostel dengan kawan aku untuk mendapatkan komik tersebut. Dalam keadaan keletihan, aku berlari hantarkan komik tu. Sekali lagi tertusuk jantungku bila cikgu tu pegang komik aku dekat hujung bucu kertas tu je, n memandangkan komik aku cuma dua halaman je yg bermakna hanya satu kertas sahaja, dia cakap depan semua kelas n kawan2 aku yg.."ni mesti awak buat kerja last minute ni, tu yg sikit je". Aku terkejut n macam ada halilintar menusuk hatiku. HUUUUU...rasa nak nangis sangat, bila terkenangkan yang aku bersungguh2 melukis komik tu dengan penuh perasaan dan aku berikan semuanya walaupun hanya 2 halaman. Aku just diam je n sabar je walaupun sakit juga hati, n sedih.

Esoknya, di kelas sejarah lagi. Aku seperti biasa, senyap je di tempat dudukku. Aku tersentak tiba2 melihat cikgu sejarah yg baru memarahi aku semalam perlahan2 datang ke arahku pastu cakap dengan nada lembut n seriousnyer..-_-.."Mira, tahniah. Komik awak adalah komik sejarah yang paling terbaik antara semua"..lepas tu dia senyum. =O!! Aku pulak jadi speechless. Aku tak cakap tenkiu or apa2 pun. Aku senyap je. Pastu dia blah dengan misterinya..-_-. Lepas tu, tak cukup dengan tu, cikgu tu photostate komik aku kepada berpuluh salinan dan dia tampal komik aku di tiap2 kelas sejarah yg dia ajar! Aku waktu tu totally speechless. -_-. OK...cikgu ni too much la pulak. Tak cukup lagi dengan tu, dia belikan aku skecthbook n pensil, dia suruh aku lukis.....(bila aku tulis ni, aku rasa nak nanges teringatkan cikgu tu, first time ada orang belikan aku sketchbook n pensil suruh aku lukis, x sangka ada org hargai minat aku n nampak minat aku..:')...). Lepas tu, dia panggil aku ke bilik guru, mulanya aku cuak, lepas tu aku terkejut rupa-rupanya cikgu2 lain siap bagi aku kertas n pensil, masing2 request lukisan dari aku. =)..hahhahaha..kelakar pun ada, tapi aku memang tak boleh lupa moment tu. Minat aku pada lukisan bleh jadi camtu sekali. TEEHEE!

Sunday, June 9, 2013

Aku sekarang dah mencecah 22 tahun...lagi beberapa hari je dah nk masuk 23. Am i an adult now? really?
Masa cepat sangat berlalu tapi macam baru semalam aku baru keluar sekolah. Memori kat sana terlalu indah untuk dilupakan.

Kali ni aku teringat pulak memori waktu aku mula2 masuk MRSM tu. Lepas UPSR, dengan result 5A, aku dihantar ke MRSM, pilihan parents aku. Padahal serious aku tak tahu apekebende MRSM tu, aku x pernah bercita2 nk masuk pun sebenarnya. Yg aku tau tu boarding school. Tu je. Hari 1st, rasa nak nangis bila mak aku hantar sampai ke bilik hostel. First time berjauhan dari keluarga, mana tak sedihnya. Rasa cam nak lari ikut parents aku balik tapi apakan daya..-_-

Roommates aku waktu tu...ehehe, Ilani..first time aku dengar nama gitu, jarang aku dengar nama Ilani ni. Tapi macam tau2 je, dia gi letak nama dia kat atas meja..dasat..mcm kat office..-_-. Tapi memang membantu sebab bila aku nk sebut je nama dia, aku terconfuse dan cepat2 aku menjeling ke arah mejanya dan..'Ilani!'..pfffftt..-_-, orangnya agak banyak mulut n peramah, berbeza ngan aku waktu tu, senyap je.. n dalam hati nak nangis. =_=

Next roommate aku nama Ainul, kecik2 je orangnyer. Nampak cam periang, asyik sengih je. Kurang sket rasa takut n cuak aku first time dok hostel bila tengok budak ni. wahahaha. N roommate yg ketiga, Karen. Dia ni sikh, 1st time tengok dia...oke tingginya kau. Baik je orangnyer, hurm biasalah hari first berkenalan walaupun aku banyak diam.

Ok, parents aku dah balik. Aku betul2 blur waktu tu, tak tau nak buat apa, waktu tu dah lebih kurang pukul 6 petang. Mesti ada program malam tu, samada pergi surau or whatever. Aku yg agak confuse, tiba2 baca kamus...-_-, ye aku baca kamus, sebenarnya aku tengok gambar2 dlm kamus tu. So nerd..-_-
Aku waktu tu rasa sngt insecure n homesick n awkward n numb n shy shy cat. Tiap saat memang rasa nk nangis je. Tapi aku cuba jugak sesuaikan diri. So, aku kena get along dengan roommates aku ni walau mcm manapun. Tu baru hari 1st, hahaha. Tu je setakat yg aku ingat. TEEHEE!

Sunday, June 2, 2013

SALAM n HI!

CINTA...
Aku rasa aku dah pernah tulis entry ni sebelum ni tapi lain sikit kot.
Apa yg korang fikir bila terbaca word tu? couple ke? haha...marriage?

Aku rasa...(sila faham, ayat aku rasa ini bermakna pendapat peribadi saya dan tidak merujuk pada mana2 teori tokoh2 cinta or memerlukan citation..-_-)

ok sambung, aku rasa cinta ni terlalu subjektif! Kenapa?

Well, cinta tu bagi aku satu perasaan senang dengan seseorang, suka, sayang, bahagia dan kadang2 sakit jugak. N biasanya perasaan ni kerap berulang2 dan tak berlaku pada satu orang sahaja pada satu2 masa sahaja.

Cinta pada Allah, tu yang paling tinggi dan perlu untuk kita refresh setiap saat. Kadang2 mulut ckp kita cinta Allah, tapi perbuatan, ntahla. Pesanan untuk diri aku jugak.

Cinta pada family..rasa bahagia n senang bersama kerabat n adik-beradik aku yg satu kepala..haha.bagi aku, itu cinta

Cinta pada sahabat-sahabat yg aku rapat n selalu care pasal aku, yg selalu buat aku lupa stress waktu buat kerja, yg selalu buat aku gelak x ingat dunia, yg selalu ajak buat kerja bodoh bila bosan, yg selalu jadi tempat lepas geram..erk..lol, n yg beri trlalu banyak memori suka duka. Bagi aku tu cinta

Cinta pada binatang ciptaan Allah, cinta pada kucing aku yg selalu buat aku tenang just tengok muka comel dia, yg selalu dengar luahan aku walaupun dia just reply meow, yg selalu temani n setia pada aku. Bagi aku, tu cinta.

Cinta pada keghairahan buat benda yg aku suka. Cinta pada seni, aku selalu tulis puisi bila sedih, emo, murung, or blur n lost..lol, selalu lukis sesuatu yg aku sendiri x faham tapi sanggup x makan walau amek masa 4 jam untuk siapkan sebab aku x sedar masa yg berlalu tu, selalu tenggelam dalam ilusi dan imaginasi aku sendiri seolah-olah aku berada di dunia ciptaan sendiri waktu aku melukis or menulis puisi. Bagi aku, tu cinta!

So, cinta bukan untuk satu orang or satu makhluk je, jangan sempit sangat. Hidup kita dikelilingi oleh banyak perkara n makhluk untuk kita terokai n sebarkan cinta. Bukan pada satu orang je. Sebarkan cinta kita utk seluruh alam.

Bagi aku, cinta tak bermaksud memiliki. Tapi cinta tu bila kita dapat pastikan org or perkara yg kita cinta tu sentiasa ok n dijaga Allah dengan sebaiknya selagi kita mampu menjaganya biarpun dari jauh. Cinta bila kita selalu senyum hanya dengan mendapat tahu yang apa yg kita cinta tu masih ada dan turut tersenyum kembali pada kita. Cinta tu bila kita selalu menitipkan semua org yg kita peduli dalam doa kita, mengharapkan kita akan bertemu dengan mereka kembali di akhirat nanti untuk kita terus bercinta. =D

Saturday, May 18, 2013

Dalam hidup aku, aku tak suka cari musuh or cari gaduh ngan siapa-siapa
Tak bermakna semua tu

Tapi tak sangka aku kena lalui jugak pengalaman bergaduh ngan seseorang tu. Penat n x best

N aku rasa aku ni jenis yang mudah memaafkan tapi sangat susah lupa apa yg org tu buat pada aku. So, kadang2 kalau kita x boleh elak org tu, hati kita tetap rasa sakit kan

Memandangkan kita semua dah besar dan matang, so aku belajar utk memaafkan dan melupakan. So, aku x nak bermusuh. Bila aku jumpa or contact orang tu, aku cuba untuk layan dia macam dia x pernah buat salah kat aku. Sayangnya dia masih suka untuk mencetuskan perang dingin ngan aku.

N aku ada banyak benda nak cakap kepada my dear enemy-like old friend. Sebenarnya dan sejujur-jujurnya aku sentiasa cuba untuk lupakan apa yg pernah ko buat. Dan ko bukanlah malaikat yg x pernah buat jahat kan, sama jugak aku. Aku sebenarnya x pernah kisah apa yg jadi dalam hidup ko lepas ni. Ko berjaya, then baguslah, ko gagal, karmalah. Ko mati, nasiblah. Aku x kisah. Aku x rasa apa2. Tapi sebagai manusia, aku panas jugak  tiba2 ko nak tegur apa yg aku buat. Sorry? Its got nothing to do with u? Who am I to u? Ur gf? Ur sista? apa aku nak buat itu hak aku. Aku x buat benda bukan2 pun, ko nak kecoh2. Atau ko sebenarnya masih care pasal aku? Sebab semua benda aku buat ko rajin ambil kisah kan. Kenapa ko x berani cakap direct pada aku terus? Kenapa ko asyik larikan diri dari aku? Takut ke? Ko cakap ko x nak benci aku lagi. Tapi situasi menunjukkan ko x leh bendung rasa benci tu kat aku. Tak takut rasa benci tu makan diri kau ke? Sebenarnya aku x kisah ko nak benci aku, tapi cakap la siap2. X yah nak bajet cool cakap yg ko x benci aku n neutral dengan aku. So, act neutral la, x perlu act macam obvious sangat kebenciannya. I know u, even u changed a lot, there still few things inside u that not change.


Lagi satu, ko tau tak ko sangat kelakar. Nak tahu kenapa. Ko takut dengan perasaan ko sendiri, bayang2 ko sendiri. It's so obvious la. Ko luahkan apa yg ko rasa kat aku, luahkan kebencian ko kat aku, pastu ko tarik balik. X cukup keyakinan nk cakpa ke? Kenapa ko suka wat camtu ye. Ko tak rasa diri ko kelakar ke? Kalau aku mcm tu, aku malu weh. Kenapalah semua yang aku buat dalam hidup aku, ko nk rasa x puas hati. At least aku boleh rasa berlapang dada dengan semua yg berlaku tapi ko xleh pulak. Then lagi satu, ko suka tipu diri sendiri betul. Go get a life la. N ko suka judge ikut suka kepala otak ko pasal aku. Dah kenapa? Apa yg fikir tu x pernah betul pasal aku. So, jangan memandai. Ko tak kenal aku sepenuhnya so jgn menduga2 apa yg aku rasa. Aku tau ko ingat aku masih terhegeh2 nak berbaik ngn ko sebab ko ingat ko tu penting sngt. Sebenarnya aku buat mcm tu bukan sebab takut kehilangan ko, tapi sebab  nak jaga maruah aku sendiri. Tuhan pun x suka manusia mencari gaduh kan. So, aku buang ego n minta maaf walaupun aku x bersalah pada ko. Ye, dulu aku fikir aku yg bersalah. Tapi sekarang aku sedar ko yg bersalah. Aku x bersalah langsung pada ko. Sikit pun. Aku tau apa yg aku buat. Ko nk cakap aku sombong dengan statement ni? ko lagi bongkak nk bandingkan ngn aku. N kalau ko nak berlagak kejam ngan aku, hentikan. Jadilah diri sendiri. Aku tulis ni kat sini n x cakap kat ko direct sebab aku dah ahu jawapannya. Ko jenis x kan dengar punyer. So kalau ko terbaca, ur luck la. Bagus la.

Aku memang emo dengan makhluk bernama ko ni. Sebagaimana ko diskriminasikan aku, begitu jugalah aku prejudis dengan ko. Gud luck in life n please please please go get a life. U're totally lost right now. I can see it. But if u're gonna fall down, im just able to stare, not helping. Even if my heart still care, I'll help u through other's hands, not mine. And at least i admit to u that I hate u to death. dan kau? terus menipu diri sendiri. Gud luck with that! =)

Wednesday, April 10, 2013

Semoga satu hari nanti
Aku mampu luahkan rasa
Rahsia ini terlalu berat untukku

Semoga satu hari nanti
Aku bisa bebaskan diriku

Satu hari nanti
Penderitaan ini akan berakhir

Atau

Penyudahnya berubah menjadi sadis

Saturday, April 6, 2013

Kegelapan yang menyelimuti jiwa
Lama bersarang membunuh rasa
Menyesakkan dada meracun minda
Kebencian dan dendam masih setia

Aku menjerit kepada takdir
Cuba memadam satu sejarah
Hatiku sarat menyimpan perit
Lama ia memendam sakit
Darah yang tidak lagi merah
Kini hitam pekat dan pahit
Mengalir bersama sengsara
Menyelusuri sebuah peristiwa

Aku melihat tanpa warna
Aku berbicara tanpa suara
Hilang minatku pada semua
Aku prejudis pada manusia
Biarkan aku bersendirian
Membataskan perhubungan

Kerna itu tembok ini harus kubina
Membentengi jiwa yang membarah
Biar ia sembuh dari berdarah
 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.