Friday, August 14, 2015


Tetibe teringat pulak zaman sekolah
Indahnyer
Bestnyer

OKE INI SEMUA MEMORI WAKTU DI MRSM LENGGONG (2003-2007)

Lima tahun aku dok asrama since aku 13 tahun
Ada org ckp asrama ni mengongkong je x bebas
Mana ada, asrama bagi aku..is one way of escape for me
Aku bersyukur aku masuk asrama

Throwback zaman asrama memg buat aku gelak sorg2
Teringat aku asyik homesick n suka nangis, dalam bilik air nangis, nk makan nangis, nk tido nangis. Puiii

Pastu first day jumpa roommates, aku dok je kt sudut dinding n senyap je sambil baca kamus. LOL, baca kamus. Kenapa aku baca kamus, kesian xde buku lain kot, huuuuu huuuu. Sebenarnya aku suka kamus tu sebab dia tebal then ada gmbr2, n waktu tu kamus tu kira buku paling mahal pernah aku beli so aku syg sngt n asyik pegang je kehulu hilir. Lol so lame. 

Ingat lagi keje aku kt asrama memg asyik lukis komik sampai dari form 1 ke form 5 kenal aku sebab komik aku n dorg jadi my faithful readers. Dorg ni mcm pembaca setia yg akan tunggu tiap kali aku wat cter2 baru. Even yg x layan komik akan layan komik aku. Komik aku ibarat bahan hiburan utk penduduk2 asrama yg waktu tu kami xde wasap, wechat, instagram, fb etc. Komik aku la jadi main entertainment. cewah.

Ingat lagi, sebab aku n roommates aku ponteng prep, kami kena denda. Kena tido kat koridor sampai pkol 3 pagi, kena pakai kt tengkuk kertas mahjung pastu kt kertas tu tulis besar2.."saya malas". Pastu kena jalan dgn kertas tu keliling padang waktu riadah. Pastu kena jalan itik pusing satu bangunan akademik, pastu kena denda cabut rumput di padang, kena denda cuci bilik guru seminggu. Hahaha. Kelakar.

Ingat lagi budaya adik angkat kakak angkat yg aku pun have no idea waktu tu. Bila budak2 form 1 baru masuk, kami akan gi tengok tiap2 bilik..tgk n survey adik2 yg baru masuk n pilih wat adik angkat. LOL, apakah. N sekarang aku pun x tau kt mana kakak angkat aku, n x de contact dorg langsung. Hahaha

Ingat lagi makanan paling sedap adalah nasi tomato lauk ayam masak merah, nasi ayam yg dihidangkan just setiap hari jumaat je, minuman paling sedap adalah sirap ais, breakfast paling sedap roti canai, n menu paling sikit org ialah biskut kering cicah milo panas. hehe

Ingat lagi kita semua pegi outing tiap2 hujung minggu just nak pergi cybercafe main friendster or download lagu, pegi taman mainan utk main papan gelongsor n jongkang jongket, n nak pegi beli chipsmore n air kotak je, n beli komik manga.

Ingat tak waktu prep malam kita selalu ponteng kelas n gi merayau beli air tin kat bawah. ingat tak kita ponteng jemaah subuh di surau pastu semua kena rotan kt tapak kaki..haha

Ingat tak kes kucing jantan yg paling famous dan 'wanted' kat aspuri? kahkahkah muka dia sngtla poyo n dia ada bnyk bini. Ingat lagi waktu kucing jantan tu cuba utk mengawan seekor kucing betina tu, kawan aku ambik kucing betina tu n larikan dari kucing poyo tu sebab dia ingt kucing poyo tu nk rogol kucing betina tu. Dan aku siap lukis muka kucing tu n tampal kt noticeboard asrama ckp 'wanted' dan sesiapa yg jumpa kucing tu akan diberi ganjaran gula2. N jiran bilik aku jugak yg tgkp kucing tu. Kelakar sebab satu aspuri anti ngn kucing jantan tu sampaikan ada student dari itngkat 4 jerit kat junior yg lalu kat bawah asrama suruh junior tu cari kayu n kejar kucing tu sebab kucing tu cuba nk bergaduh ngn kucing lain. LOLLLLL. Sampaikan kita google search gmbr kucing tu n ada kt google image!! legend sungguh kucing tu.

Ingat lagi tiap2 hari sabtu ahad semua nak berebut channel tv. Aku n kawan aku akan sorok remote control n pagi2 kami akan bangun awal n bukak Animax utk tgk carta Jpop n org lain semua terpaksa tengok jugak....pastu tiap hari Ahad drama wajib bagi setiap penghuni aspuri adalah CSI Miami, CSI New York n CSI Las Vegas n semua terpaksa tengok tu n dah terbiasa semua akan tengok jugak dengan muka fokus dan penuh suspens. Ramainya yg tengok sampai x muat bilik tv. Tapi best tengok ramai2. 

Ingat lagi pukul 11 pm semua kena light off n tido tapi kami semua x tido n pakat masak maggie n slurp2 dlm gelap. Warden dtg bukak pintu semua terkaku dgn maggie dalam mulut. kahkahkah

Ingat lagi waktu tu bwk walkman n berjalan2 cari line radio n kumpul kaset2 lagu kelly clarkson. hahaha

Ingat lagi budak pompuan kt kelas semua keluar ikut tingkap waktu rehat sebab nak compete sampai cepat ke kafe takut nanti kena beratur pulak beli makanan. Aku jarang makan kt kafe sebab aku bukan anak org kaya..aku makan kt dewan selera je, kadang2 je makan kafe n bila beli makanan kt kafe aku rasa mcm kaya sngt. LOL

Waktu hantar dobi pulak, akan ada je yg tersilap hntr underwear or anak2 kecik. Pastu makcik dobi akan letak anak2 kecik dia tu atas sekali. Kuangsam nyer makcik.

Waktu sukan, kita suka skip jugak. Skip ke klinik n wat2 sakit. Ingat lagi bila sampai klinik, bila doktor panggil masuk bilik, aku x duduk tapi aku berdiri je...bila doktor tanya awak sakit apa? aku jawab..'saya x sakit, saya xnk gi sukan, boleh bagi saya mc?' doktor tu gelak n dia pun subahat ngn aku kasi mc. hahahaha

Tiap malam sabtu, kita semua akan ada movie night where kita akan pasang projector kat deWan besar n tutup lampu n tengok cter hantu...pastu balik bilik semua dok takut2. Movie hantu first kita tgk..pontianak harum sundal malam..saper sumbangkan cter tu? AKU, aku beli cetak rompak nyer cd kat kedai..wahahahaahah

Banyak sngt kalau nk list, zaman sekolah bagi aku paling best, paling x stress even ada exam ada pmr ada spm tapi aku rasa mcm aku ada big family sngt. Aku rindu sngt :')




p/s: sorry gmbr ni amek dari google images n for sure gmbr2 ni dari juniors mrsm lenggong from their own blog, so izinkan akak amek oke, saya senior so bagi je la guna..lol



Assalamualaikum

Kalau betul aku ikhlas, kenapa kadang2 aku masih mengharapkan org lain minta maaf pada aku.

Kadang2 aku rasa nak menjerit bagitau semua kebenaran dan kesakitan yg aku tanggung tapi aku x tahu aku nak bagitau pada siapa.

Aku x ikhlas ke sebab aku ada mengharapkan org minta maaf pada aku, adakah tu maksudnya aku x ikhlas?

Aku jahat ke untuk berasa sakit kadang2 n menangisi takdir? jahatkah aku bila aku menjadi lemah? jahatkah aku bila aku just being human. Weak human. Jahatkah aku...

Apa sebenarnya definisi baik? Macam mana nak jadi baik? kdg2 org tu nampak mcm jahat tapi hati dia jauh lebih mulia n kadang2 org tu nampak baik tapi hatinya busuk. So, macam mana nk jadi baik?

And when I let down my guard and sometimes I can't bear anymore and breakdown and cry...is that make me a bad person? How can I be a perfect human being? How can I be strong? How can I be a good human being? :'/

Wednesday, August 5, 2015

Assalamualaikum

Tiba2 sejak akhir2 ni aku teringat something
Something yg menjadi nightmare aku
U can never forget ur greatest fear kan
Pengalaman membuatkan kau alert n berhati2
selama ni kau hidup dlm struggle
Struggle to be strong enough that u can manage ur pain, alone.
Dan sebab Allah lah, kau masih survive sampai ke saat ini
Selama ni kau ingat kau dah try good enough to fit with the world
But, reality is you're so not belong here
rupanya ko x kuat sngt to manage ur fears
coz ur fears shaped ur way of thinking, ur belief, and ur life
ur heart build a shield so tht u wont feel the same pain again
the pain of guilty, worthless, hatred, revenge, pain of longing to sth u never have, pain of being betrayed, confused, disgusted, the injustice.

and even I did tell it to some people, it just small part of it. The whole story still beneath my mind. I can't even tell it all coz I can't bear to see those repeating images inside my head. It's killing me it's painful to know tht I have to face it.

but sometimes people cant understand my certain behaviour and way of thinking. Coz tht my way of self-protection. It's built within me so long ago. Coz people never know and I can't easily tell them so people keep misunderstood and misinterpret myself. And, it hurts. Even tht just a history but it still hurts. Like it happened yesterday. Still hurts.
 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.