Monday, December 29, 2014

When U feel that U dunno how to give
Then U just keep quiet and slowly disappear
Out of those places, out of those people, out of their worlds
Coz U know ur existence give nothing but grief
So U gone to make the world in peace

Saturday, December 27, 2014

I wanna learn again how to be numb
It's not hard coz I have been there before
Just need to start it all over again

It becomes easier when you think others as outsiders
And it becomes harder when you start to think of some people as part of ur life
Bcoz U can't help urself to care

Sunday, December 14, 2014


Why do human escaping from rain
While you can wash away dirt from the scar U gained
Just look up to the sky and let them stream down ur face
Open up ur eyes feel the rain feel the pain

Why do human ignite fires?
While all they do are just making ashes
Let the darkness embraces all ur nightmares
Walk along that path under the black skies

Why do human keep on loving
While all they do are just spreading lies
Let the hatred conquer over the love
And the vengeance slowly blooming





24 years old...

and

achieved nothing.

Nothing to give
Nothing to contribute
Nothing to share
Nothing to solve
Nothing to save
Nothing to rescue
Nothing to bring
Nothing to start

So why am I still alive?
If I'm just know to accept rather than to give

Tuesday, December 2, 2014

Mom, I'm sick.
And I dunno how

Sunday, November 30, 2014

Mungkin separuh diriku dah move on,
Mungkin jugak kurang dari separuh..

Dan selebihnya? aku masih berjuang
Melawan diri sendiri, hampir setiap hari
Tiada siapa yg faham, aku seperti mati

Aku tak pernah ada keyakinan pada diri aku
Macam mana aku nak ada rasa itu sedangkan aku still x dpt terima diri aku completely

Aku selalu teringin sngt utk menyumbang sesuatu to anyone,
I want to help out, I want to contribute, even the smallest thing
But i never do, coz I think I'm not qualify...
I'm not qualified coz I am me.
Will they accept helps from this person?

I wanna love and being loved,
But I can never have it
Coz I am me.
Simply just because this is me.

I dunno how to accept myself
I always think everyone actually secretly hating me
For the things I'm not sure
But for me to hate myself, I got the reasons
I can't forgive me
I can't accept me
I want to sleep
Long sleep
Deep sleep
In a world that I can accept myself
I wanna sleep.

Friday, November 21, 2014

Trying to be strong
Even I am broken inside

Trying to smile
Even inside I wanna scream

Trying to stand still
Even I'm about to fall into the ground

Trying to forget and live
Even all I do is just pretending.


Friday, November 14, 2014

Just a shell of the rotten soul
Wander blindly driven by the wind
Sometimes struggle to fly
But the storm always in the way

Don't care anymore
Shell is forever a shell
Not a colorful petal
Blooming into a flower
And I'm cracking and fragile
Waiting to be broken again

Rain just make it bleeding
Sunshine just killing
Darkness may heal
Embraces me in

Saturday, November 8, 2014

I am survivor
Everyone is a survivor from their own life stories

I am a survivor from a cruel humanity
a survivor from permanent memory
I am survivor coz I'm still alive
Even tho I'm already dead inside

The pain I'm having is not something like when u getting urself cutting by a knife, U bleed, U cried, U give it a cure then U're ok already and forgetting bout the bruise.

The pain I'm having is something like poison, spreading through my veins, my heart, my head and mind. It poisons my mind, it possess my heart. Every single night and day it telling me that I'm worthless, I'm a trash, I'm guilty for myself. I give myself punishments until I feel satisfy. I can't feel the the love other people trying to give as I see it threatening, doubtful and full of agendas behind. I can't put trust to people coz because of trust I got this experience. I'm trying to accept myself as who I am but it already half-damaged. 

Everyday I'm running from myself, from my own thinking, from my own blames and it always end up I'm hurting someone else even tho I never want to. I feel like I can't carry this burden of pain. It follows me for the rest of my life. 

Maybe for some people, it's normal to have bad experience in our past. But for me, I think I'm carrying it forever...in my face, in my heart, in my head, in my eyes, in my dreams at night. It shaped me to be me today, it gives me so much alertness, too much alertness that I can't differentiate which one is needed which one is not. 

Every single day I learn how to trust people around me and thanks God it getting better but still I'm curing myself slowly. I think no one can ever understand and help me getting through  this coz they think this is a temporary pain. 

The feeling of being betrayed to, the feeling of unprotected when u need it the most at that moment, the feeling of losing ur innocence, losing of ur pride! Losing everything, the feeling of emptiness, the feeling of confusion, the feeling of so broken inside that no one hears ur cries coz u think u're the one at fault, the feeling of ur voice can't be heard coz u're small and weak, the feeling of injustice, the feeling of hatred, the feeling of want ur sufferings to be understood, the feeling of insecure, the feeling of trauma, the feeling of disgusted, the feeling of out of place, the feeling of the difference in you than others, the feeling of having labeled scars, the feeling of denial......everything, u won't understand.

If my head can explode, it already had. 

Wednesday, October 22, 2014

LOL, bila xtau nk buat apa walaupun berlambak notes x dibaca..tetap jua kugagahkan diri bukak internet main personality test. Best. Aku suka the psychology test ni. At least dpt kenal diri sendiri sket2.

BTW, aku jumpa ni! This is my personality..INFP! Pelik btol tp banyak yg betul dia tulis kt dalam tu pasal aku..hahahaha. Menarik jugak subject psikologi ni..ermmm x, aku xkan tukar course lagi..LOL


INFP PERSONALITY

INFP personalities are true idealists, always looking for the hint of good in even the worst of people and events, searching for ways to make things better. While they may be perceived as calm, reserved, or even shy, INFPs have an inner flame and passion that can truly shine. Comprising just 4% of the population, the risk of feeling misunderstood is unfortunately high for the INFP personality type - but when they find like-minded people to spend their time with, the harmony they feel will be a fountain of joy and inspiration.
INFP personalityBeing a part of the Diplomat (NF) personality group, INFPs are guided by their principles, rather than by logic (Analysts), excitement (Explorers), or practicality (Sentinels). When deciding how to move forward, they will look to honor, beauty, morality and virtue - INFPs are led by the purity of their intent, not rewards and punishments. People who share the INFP personality type are proud of this quality, and rightly so, but not everyone understands the drive behind these feelings, and it can lead to isolation.
All that is gold does not glitter; not all those who wander are lost; the old that is strong does not wither; deep roots are not reached by the frost.
J. R. R. Tolkien

WE KNOW WHAT WE ARE, BUT KNOW NOT WHAT WE MAY BE

At their best, these qualities enable INFPs to communicate deeply with others, easily speaking in metaphors and parables, and understanding and creating symbols to share their ideas. The strength of this intuitive communication style lends itself well to creative works, and it comes as no surprise that many famous INFPs are poets, writers and actors. Understanding themselves and their place in the world is important to INFPs, and they explore these ideas by projecting themselves into their work.
INFPs have a talent for self-expression, revealing their beauty and their secrets through metaphors and fictional characters.
INFPs’ ability with language doesn’t stop with their native tongue, either - as with most people who share the Diplomat personality types, they are considered gifted when it comes to learning a second (or third!) language. Their gift for communication also lends itself well to INFPs’ desire for harmony, a recurring theme with Diplomats, and helps them to move forward as they find their calling.

LISTEN TO MANY PEOPLE, BUT TALK TO FEW

Unlike their Extraverted cousins though, INFPs will focus their attention on just a few people, a single worthy cause - spread too thinly, they’ll run out of energy, and even become dejected and overwhelmed by all the bad in the world that they can’t fix. This is a sad sight for INFPs’ friends, who will come to depend on their rosy outlook.
If they are not careful, INFPs can lose themselves in their quest for good and neglect the day-to-day upkeep that life demands. INFPs often drift into deep thought, enjoying contemplating the hypothetical and the philosophical more than any other personality type. Left unchecked, INFPs may start to lose touch, withdrawing into "hermit mode", and it can take a great deal of energy from their friends or partner to bring them back to the real world.
Luckily, like the flowers in spring, INFP’s affection, creativity, altruism and idealism will always come back, rewarding them and those they love perhaps not with logic and utility, but with a world view that inspires compassion, kindness and beauty wherever they go.

Sesaper yg berminat nk try kuiz ni, can click this link:

Sunday, October 19, 2014

I'm tired of knowing me
And I think I'm gonna quit
Reading my own mind
was like staring the air
Eyes like full of wonders
but nothing inside

When loves in the air
It's so confusing
that I may grasp the wrong ones
Still I breath them in
Filling up my heart
and they ruining my nerves
Everything mixes
between loves and hatred
They look the same
I just let the nature fix it
But even the nature is corrupted

I'm so rotten doll
that have no idea
of how to live

Thursday, October 16, 2014

Perghhh bapak poyos tajuk post

Kebenarannya aku bukanlah kedua-duanya.

Aku x layak dipanggil artist sebab my fundamental knowledge about art is way too little. Kalau bakat semulajadi tu mungkin ada tapi the knowledge about what is actually art... aku memg x brape tau, yg aku tau hanya mengekspresikan sesuatu ikut cara sendiri n mengapresiasikan sesebuah karya seni ikut persepsi sendiri jugak. So, aku tak layak lagi dipanggil artist.

Aku pun x layak dipanggil saintis sebab apa findings and solutions yg aku dah sumbangkan pada masalah2 manusia sejagat ni? masalah pencemaran alam sekitar? aku hanya sekadar baca, dan tahu proses2 yg berlaku tapi aku x pernah cuba untuk buat research mencari penyelesaian pada masalah tu n x de apa2 penyelesaian yg aku ketengahkan. Aku pun x pernah wat research or experiment yg aku dapat cipta sesuatu teori and konsep baru yg dpt memudahkan kehidupan manusia? or penemuan baru dalam bumi ni? xde, memg xde. So, memang x layak la aku dipanggil saintis.

So, aku hanyalah sorang pelajar...bukan setakat pelajar dalam universiti tapi pelajar kehidupan. Cuma aku terfikir apa yg aku buat sekarang ni? adakah berbaloi utk diri aku sendiri, family, agama n etc? apa aku buat pilihan yg tepat? tapi tepat ke x tepat aku dah nekad, I must finish what I started. Which is..my master in fine art.

Disebabkan background aku ni degree in marine biology, ramai lecturers, coursemates semua tanya aku kenapa aku ambik art? T.T....aku ingat senang nk jawab tapi susah rupanya. Soalan kritikal tu, menguji minda. LOL

So, aku telah tugaskan diri sendiri utk buat assignment ni n jawapan soalan tu biarla aku jawab kt sini..puiiiii

Aku pilih untuk further dalam seni sebab dari kecik aku suka seni. Aku suka melukis malah menconteng. Dari aku tadika lagi aku wat mural kapur kt dinding rumah aku. Tapi aku just suka melukis n otak aku suka berimaginasi. Tapi dalam masa yg sama aku suka sains jugak, tapi kenapa makin lama sains makin susah utk aku...tapi still I can survive! bwek. Disebabkan aku ni memg jenis budak yg obey pada parents. Apa saja keputusan parents, itulah keputusan aku...so biasalah org kampung, mak bapak aku nampak sains je cerah masa depan so aku terus sambung in sains jugakla lepas upsr amek pure sains stream, pastu lepas spm amek pure science again.

And aku bukan best student pun in science. Just cukup2 makan tapi aku x pernah la gagal. Aku suka sains sebenarnya..aku dari kecik always adore people who worked in labs and doctors, forensics. Aku suka tengok cter2 yg ke arah forensic and medical tapi ternyata otak kananku melebihi quota otak kiriku. Imaginasi n fantasi selalu take port lebih dlm otak aku. Biarla serajin mana aku study in science especially kimia..aku x pernah pun jadi best student (maybe aku memg malas..aku malas jugak pon). Tapi when it comes to art, aku rasa mcm aku cepat faham n even aku belajar sendiri melukis hasil tgk dari youtube, aku cepat kuasai tu compared to sains methodologiessss. Then aku mula perasan yg aku sngt suka membaca sth philosophy things or religions compared to scientific theories yg ada nombor2 bagai. Aku pun perasan yg aku sngt sukakan sejarah n tamadun di mana bebudak sains x brape suka (maybe).

Disebabkan aku seorang pelajar sains waktu tu, aku selalu menipu diri aku. Aku selalu pretending that I got nothing to do with art! Aku stop melukis..ececeh, kunun art is nothing. Art x bleh kasi aku duit, makan pasir wehhh melukis. Lain la doktor ke, saintis ke..duit banyak.So aku mempoyokan diri aku utk x pandang pensil or pen aku or sketchbook. Lupakan. Bertahun lamanya aku poyo gi sambung master in marine science. pergh confident enough right. Tapi serious aku sukakan sains tapi bukan semua subjects in science aku suka pun. Sekali projek research yg aku dapat tu..sth yg at the end aku x mampu utk carry out. And aku perasan yg aku da start melukis balik. When I'm supposed to focus on my science research, I'm learning by myself how to draw pulak..-_-, and once I start to draw, I can't stop. T.T. I can't lie to myself that I love arts and drawings. I love the process of drawing. It's like I'm drowning and merging into my own imagination. And when doing scientific works in lab, I never feel that emotions, what I feel just logic and my mind keep thinking the formulas and theories. In science, aku just suka perasaan curious bila dapat discover betapa hebatnya kuasa Allah mencipta semua jenis kejadian biological ni semua.

Dan sekarang, aku baru je nk masuk dunia art. Kat kepala aku pulak aku nk combinekan sains dan art utk research project aku. Sebab aku bertanya pada diri aku sendiri, perluke..bila aku berada dalam dunia seni, bidang seni, pemikiran dan semua benda berkaitan sains yg aku belajar dulu aku buang? sama jugak perlu ke bila aku berada dalam dunia biologi, semua pemikiran seni dan artistik aku buang? Kita semua manusia yg dikurniakan kebebasan untuk belajar dan berfikir. So, aku fikir why not aku bawa pendekatan saintifik dalam seni so xde la rasa rugi aku belajar biologi dulu kan. 9 tahun aku dalam science stream so why throw it away

Dan sebenarnya seni adalah asas pada semua perkara cuma kita x sedar..tengokla bumi ni..bukan ke Allah cipta dengan cantik sekali. Artistik kan. And aku mungkin perlu berhenti utk berfikir mengikut label diri aku..samada aku nak jadi artis atau saintis ke, otak n kemahuan aku x ada limit n bebas to embrace both and maybe more than just those two disciplines. Selagi aku hidup, selagi tu lah curiosity aku x pernah tahu berhenti. Aku rasa it's good tht our learning is driven by our curiosity coz we will never feel tired of learning coz we always want more and more.

and jawapan kenapa aku ambik seni n x teruskan marine bio yg aku ambik dulu? jawapannya ialah saya nak belajar. Dan saper ckp aku perlu stop marine bio? I'll bring it in art. ;)

and

Aku ambik art jugak atas sebab peribadi...coz I always knew that art is kind of therapy.

Friday, October 3, 2014

=_=...ishhh mungkin aku menghadapi pms or whatever aku x tau yg pasti mood x brape baik n nk menulis kt sini...biarla.

Banyak dah org yg aku jumpa asyik tanya aku bila nak kawen? dah ada calon ke? kenapa x tanya..bila nak mampos? bila nk kaya? or bila nak menderma..ek...-_-

Sukati akula bila nk kawen or bila fikir nk kawen. Sukati otak akulah dah dia xnk fikir pasal kawen, dah dia nk fikir pasal thesis ke research ke, pasal movies ke, pasal kawan ke, pasal kfc ke, pasal gelandangan ke, pasal mangsa dera ke , mangsa rogol ke sukati otak aku lah!!

jangan asyik2 ckp kat aku..'tak boleh mcm tu..kena fikir jugak tu', first world problem ke tuh aku nk memikir sngt, baik aku fikir pasal duit..-_-

Lantak kat aku lah aku nk mati sorg ke, nk tua kerepot sorg ke, SUKATI AKU LAAAAAAAAHHHHH

Nanti kalau masa aku sampai, aku kawen la, kalu xde jodoh pun, nk wat camner.
Kalau aku x kawen, aku mati jugak...x kawen pun mati jugak, apa masalahnya

x paham aku manusia ni

Thursday, September 25, 2014

Tadi semangat rasa nk tulis blog..macam2 dalam kepala...hilang dah. =_=

Tuesday, September 16, 2014

Saja nak citer pengalaman aku sebagai pelajar fine art dengan background aku as marine biology student. Hahaha

Aku memang dari dulu minat seni tapi aku xde peluang untuk belajar dalam bidang seni secara formal so biasanya aku belajar sendiri. Disebabkan kedudukan rumahku dan tempat belajar aku yg x terlalu common dengan art exhibition, art stores, galleries dan sebagainya so lagilah aku xde pengalaman dalam semua tu.

Tapi lepas habis degree in marine bio, aku mencuba nasib apply master in fine art dan Alhamdulillah aku lulus interview dan dapat.

Nak citer la ni hari first dtg, aku sebenarnya takut n rasa rendah diri sngt2. Yelah, aku ni kalau nk compare dgn retis2 yg dah berpengalaman, yg dah ada show, yg keluar masuk galeri..aku ni nothing la. hahahahaha...........-_-

Masuk kelas je, bila sesi perkenalkan diri, mesti org terkejut beruk bila tau aku budak biologi dulu. Lecturer apatah lagi, haruslah aku akan menjadi aim n target pasni dlm kelas. Selepas aku cuba berkenalan dan bersembang dan berdiskusi dengan bebudak fine art dan senior, baru ku tahu seni itu luas. Scientific procedures or laboratory works pun buleh jadi karya seni. Aku pun hmmmmmm. Otakku ligat berfikir utk tajuk research nanti. Segala bayangan pasal cat minyak, cat arkilik, dan kanvas dalam kepalaku hilang berganti dengan bayangan bakteria, agar, plankton, mikroskop, parasite, ikan..ek. Hahahahaha. Aku rasa kenapa perlu aku kuburkan semua ilmu sains yg aku belajar dulu? Rugi je mak aku hntr aku gi umt tu kalau x apply. Apply dalam art pun jadi la kalu xleh apply dalam industri sains negara. -_-.

Pastu aku terjumpa sorg otai la jugak...full time artist major in sculpture. Dia tau je yg aku ni dulu budak marine bio..respon dia.."pelik. Menarik. Ko memg pelik, setakat ni ko paling pelik. xpe aku akan hebahkan pasal ko ni kat artis2 lain."....waktu tu aku dah kecut perut sebenarnya..dalam otak aku..'habislah...masaaakkk masakkk'..pastu dia mintak aku tunjukkan hasil lukisan yg aku penah wat, aku pun kasi la....pastu dia komen.."pergh skill power niii"...agak terkejut sket aku waktu tu sebab aku merasakan skill aku biasa2 saja n xdelah power mana. Aku memg suka melukis, 4 tahun 5 tahun da rajin conteng dinding rumah, pintu jamban dan sebagainya. Terdedah pada gejala vandalisme di usia yg muda. Pastu turut membawa budaya vandalisme itu ke sekolah dengan menconteng meja, buku teks, dinding tandas dan apa2 saja yg kosong. Itulah aku..hahaha, aku cuma x pernah stop melukis. Tu je cara aku belajar. Bila besar sket, bertamadun sket lukis atas kertas.

And sekarang aku still fikir idea utk research aku. Aku must come out with a concept, significant, and can be conducted la kalau boleh. Huuuuu idea marilah berdamping dgnku.......

Wednesday, September 3, 2014

Ombak 
Menari girang dalam mataku
Naik dan surut bersama buih
Asyik memukul ke pepasir pantai
Menyampaikan khabar dari laut

Aku rindu
Pada bunyi bisikan bayu
Yang mendukung ombak

Aku rindu
Pada titik-titik air
Yang terbit dari pancaran ombak

Aku rindu
Pada nyaman angin mendakap tubuhku
Yang seiring tarinya bersama ombak

Aku rindu
Pada rasa takut dan kagum
Dari gagahnya pukulan ombak

Aku rindu
Pada rasa takjub kuasa Tuhan
Tari ombaknya sama tapi ku tak jemu
Aku rindu.

Tuesday, September 2, 2014

Mahu apa lagi dariku
Aku juga manusia
Sama sepertimu
Aku juga punya hati
Aku bisa menangis
Aku bisa kecewa
Aku manusia

Aku tahu
Walau emas mencecah langit kuberi
Masih aku ini digelar miskin hina
Walau mereput tulangku berkhidmat
Masih aku ini si malas merempat
Walau nyawaku hilang mempertahnkanmu
Masih namaku dikeji dicebik kamu
Lalu siapakah aku sebenarnya dalam hidupmu
Bagaimanakah harus aku menjadi sempurna di matamu
Walau dunia ini aku miliki semuanya
Aku yakin masih belum sempurna
Kerna manusia tidak pernah puas kehendaknya

Apakah aku durhaka dalam melakukan khilaf
Apakah engkau sempurna tiada dosa seperti malaikat
Bukankah aku ini amanah kalian
Mengapa kata nista dilempar
Kata-kata hikmah disimpan
Namun aku masih sedar layaknya aku
Darjatmu sentiasa tinggi di langit
Darjatku tunduk menyembah bumi
Dan aku mohon
Jadilah manusia kerna aku jua manusia

p/s: terbukak satu forum n terbaca masalah2 anak-anak yang menghadapi ibu bapa yg berakhlak buruk. So, saja tulis puisi ni untuk diorang. Untuk sesiapa yg menghadapi situasi yg sama. Sebab tu lah, sebelum berkahwin, pastikan kita sudah ada ilmu keibu bapaan yg mantap. Sebab ibu bapa pun boleh derhaka pada anak2 nya terlebih dahulu sebelum anak2 derhaka pada mereka. Nasihatlah dengan hikmah, bukan dengan cacian, maki hamun, cercaan, sialan, babian, anak harramm..maaf kasar plak, anak2 adalah amanah, anak2 juga punya hati punya perasaan. Setiap kata-kata boleh mengguriskan perasaan. Tak perlulah kita nk mengharapkan kesempurnaan sedangkan diri sendiri x sempurna. Tak bermakna kita di atas, kita selalunya betul. Tapi darjat ibu bapa tetap tinggi dari anak2, jadi kepada mereka2 yg menghadapi masalah ni, bersabar, sabar, sabar, sabar, dan doa. Allah yang memegang hati-hati manusia. Berdoalah.

Monday, September 1, 2014

Biar
Aku memang tak punya apa
Aku hanya punya hati
Hati yang satu itu
Yang telah banyak terluka
Yang terkadang kebal
Yang terkadang lemah
Biar
Aku dianggap sang durjana
Aku dicemuh selama
Aku dibenci sampai bila-bila
Kerna aku sedar mana layaknya aku
Aku ini sudah mereput
Aku ini terlalu tua
Meski aku nampak muda
Muda yang tiada guna
Biar...aku berjalan padanya
Pada kematian.

Dan aku tak akan menangis. Lagi.
Mati itu lebih baik dari menangis

Saturday, August 30, 2014

Sang keris sakti berpencak ligat,
Tak endah bahana penjajah durjana,
Titik darahnya di tanah berdaulat,
Menunjang warisan si anak bangsa.

Salam merdeka anak Malaya~~

-Mira-
31 Ogos 2014

Sunday, August 24, 2014

Every night I sleep with eyes wide open,
So that I can still see you through,
To let my mind captures every single trace of you

Every day I see you with my eyes tightly close,
So that I could see it with my heart,
To let my heart captures every moment we've created

And this eyes, getting used to catch your gaze
This lips, getting used to crack a smile when you smile
This heart, always feel the warmth of your love.

And when u go, and no longer here,
Parts of me paralyze.


Friday, July 25, 2014

Aku suka igat waktu dulu-dulu

Aku suka imagine if dunia punya mesin masa.
Aku tau korang semua selalu dah baca post mcm ni, mesti selalu dapat dlm wechat x pun ada org share kat fb dan korg pun mesti 'like' kan.

Tapi semua yg ditulis dlm tu semua betul benda yg kita buat waktu budak2 dulu, so aku nak copy balik kat blog aku so aku boleh baca selalu n senyum. haha xde kerja

well, ini yg aku maksudkan:

benda ni semua aku pernah buat dan fikir waktu aku budak2 dulu..haaha

1. Buka kipas, cakap dengan kipas, nak dengar suara bertukar. 2. Naik kereta, tengok bulan, ingat bulan ikut kita. 3. Naik basikal, boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat. 4.Masa sekolah ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain beratur ambil lagi. 5. Lukis burung guna huruf 'm'. 6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit. 7.Masa kecil fikir bentuk hati macam ni ♡ 8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati. 9. Main belon sabun dalam bilik air time tengah mandi. 1 jam dalam bilik air. 10. Fikir dunia kartun memang wujud. 11. Makan chewing gum. Lepas tu jilat sampul dia sebab nak tepek tatoo kat tangan. 12. Gigit kulit nugget dulu kemudian baru makan isi sebab tak nak cepat habis. 13. Koyak tengah-tengah buku latihan sebab nak buat kapal terbang, sampan, origami. 14. Susun kusyen dan buat seni binaan. 15. Fikir sticker lesen P dengan L kat kereta P untuk perempuan, L untuk lelaki. 16. Kawan terpijak kasut sekolah, lepas tu pijak kasut dia balik. 17. Lepas abes peperiksaan akhir tahun, guna buku matematik buat main SOS. 18. Beli sharpener yang ada cermin sebab nak betulkan tudung, main pantul cahaya. Lepas tu tak bagi kawan tiup takut tumpul. 19.Hembus nafas kat cermin tulis saya sayang awak. 20. Anggap zaman dahulu dunia berwarna hitam putih sahaja. 21. Tuang air panas dalam piring sebab nak bagi sejuk, kemudian minum dalam piring. 22. Tak bagi kawan korek pensel di kedua-dua hujung nanti mak mati. 23. Bila blackout, pakai lilin buat pelbagai aksi dengan bayang-bayang. 24. Sebelum minum susu kotak, koyak dulu tepi dia, tengok sama ada tanda + atau -. Orang cakap kalau tanda -, tak boleh minum. Pastu terus buang. 25. Susun snek bentuk cincin (Super Ring) pada setiap jari kemudian makan satu persatu. 26. Tengok tanda kat tapak tangan. Kalau berbentuk K bermaksud nanti jadi orang kaya kalau berbentuk M nanti jadi orang miskin. 27. Ingat kalau tertelan biji, pokok akan tumbuh dalam perut.


hahahha, so innocent yet so sweet

Friday, July 18, 2014

Salam and good day.

Aku saja jer nak letak sajak2 yg aku pernah buat selama ni, sekadar berkongsi.

Dan juga sebagai penghargaan untuk kwn fb aku yg rajin memg-copy balik sajak2 aku n cari gmbr2 yg sesuai utk semua sajak-sajak ni.

Semua grafik dan tulisan n warna n gmbr utk setiap sajak aku kt sini semua adalah hasil beliau, hasil aku hanyalah mencipta sajak tersebut. Huhu




Thursday, July 17, 2014

Drowning deep into the meadows
Staring up on the sky high
The birds are singing
but the sounds,
too painful to be heard
The wind hissing
but the breeze,
too poisonous to breath in
The roses are blooming
but the thorns,
too sharp to not bleeding

And everything I see
Is nothing but colors
As if they come to life
The colors are dancing

Saturday, June 28, 2014

Salam.

Aku bukan manusia sempurna tapi aku mahukan Ramadhan ini lebih baik dari sebelumnya

Berharap yg puasa kali ini bukan sekadar lapar dahaga

Berharap yg puasa kali ini dapat melatih diri aku menjaga percakapan, pandangan, apa yg didengar, dan paling penting menjaga hati.

Berharap yg puasa kali ini memberi seribu manfaat bukan menambah berat badan..hahaha

Berharap yg puasa kali ini dapat aku nikmati kesuciannya dan kemuliaan yg Allah sertakan di dalamnya.

Dan menjalani ibadah puasa seperti inilah Ramadhan aku yg terakhir kalinya

Sunday, June 22, 2014

SALAM

Korang pernah tak imagine sth yg mcm fantasi sngt sebelum korg tido..lol

Aku rasa hobi aku ni suka imagine kot, kalau xleh tido mcm2 la otak aku ni berfantasi.

Antara benda pelik yg aku suka imagine ialah..wahaha siap wat list

1. Aku selalu bayangkan yg hidup aku selama ni sebenarnya mimpi n aku xleh nk keluar dari mimpi ni lagi, and pastu bila aku bangun tido esoknya, aku sebenarnya masih seorang budak..-_-, so kiranya aku bermimpi pasal future. Then2, pastu aku bleh nampak sket masa depan aku camner so aku cuba utk mengelakkan perkara yg x bagus utk masa depan aku..LOL, merepek apakah lagi aku ni. Btw, bleh wat movie tak citer cenggitu?

2. Pastu bila tido atas katil tu, aku akan pejamkan mata n imgaine tilam aku tu nga terapung kt tengah2 lautan yg sangat luas sampai x nmpk mana lagi daratan n semua gelap. Tapi peliknya aku x la pulak muntah sebab mabuk laut ke apa. Tilam tu steady je x kena pukul ombak ek

3. And aku slalu imagine aku ada kt dasar laut yg sngt dalam n aku bleh nampak permukaan laut ni and ikan2 semua berenang di sekitar aku n aku just diam je kt dasar tu, x lemas lak.


tiga benda ni aku suka imagine sebab ntah, rasa cam sngt misteri...-_-

Tuesday, June 17, 2014

The sky is kinda gloomy tonight

The nightingale could be singing by now

Good night world, I wanna fall into deep deep sleep

Human, dun disturb me
Human are never disappointing in disappointed each other

There should be no room for human in my heart.

Monday, June 16, 2014

I wanna live the present
Wonder of the future
Not bother by the past

But,

Past already beneath my mind
Memories that keep swirling around
Like the wind blowing through the air

Future is something horror dream
That comes sneaking to the night
Taking all my peaceful sleep

Still, I wanna live the present
Still, I'm stay the weak me
Still, I keep holding on the past
Still, I keep afraid of something far ahead

Yes I am pretending living the present
When they said time may heals
But how I wish time will freeze
Coz, it's better to feel the pain
than to feel nothing

And, yes I'm living the present
With it bounded to the past and future
And I don't know how long this will lasts
Guess the memories are the curse
The future are the poisonous cure


Saturday, June 14, 2014

There are always people who appreciate us, but we ignore them

And we're always appreciate those people who ignore us.
Malam semalam mimpi pelik giler...

epic sangat tapi suspen sngt

Dah knape aku suka tulispasal mimpi aku sebab biasanya aku jenis susah nk ingat apa aku mimpi tapi mimpi ni clear sangat semalam, n sangat tertib urutannya..hahahaha

Mimpi berlaku di tempat yg aku tak pernah tengok and semua org dalam mimpi tu aku x kenal.

Mula2 aku mcm happy2 je sembang ngn mak aku tunjuk kat dia baju baru aku...(tu bukan mak aku!! muka dia x macam makaku pun, dia org lain sbnarnya tapi dlm mimpi tu mak aku..=_=)

Lepas tu aku keluar dari rumah n pergi ke satu tempat ni cantik sngat, air terjun yg sngt tinggi..dikelilingi pokok2 menjalar. Dan tiba2 kakak aku datang. Excuse me? aku mana ada kakak hakikatnya, aku anak sulung...tapi dalam tu dia cakap dia kakak aku n rambut dia sedikit beruban..=_=..pelik kan mimpi jadah ni.
Boleh pulak dia nak bunuh aku, siap pegang pisau bagai. Aku apa lagi, lari laaaa. Nasib baik kawasan air terjun tu banya lubang n batu, aku pun menggunakan situasi tu utk menyorok. Kebetulan tetiber ada sorg budak laki dtg main2 kt situ, budak tu mcm remaja la...kakak aku gi bunuh dia sebab x puas hati x jumpa aku..whatta?? Aku kt dalam tu cuak giler Tuhan yg tahu.

Aku ingat aku dah selamat, dtg la pulak sorg pompuan dengan lembing panjang mak aih, n kenapa dia nk bunuh aku gak??? aku lari lagiiii lagiii n nyorok lagi dalam gua. Kat situ, aku sure sangat babak ni, aku berdoa kat Allah, aku cakap," selamatkan aku, selamatkan aku ya Allah" n x semena-mena pompuan tu x nmpk aku. Seoalah2 aku ghaib dari pandangan dia. Rupanya dia bawak gang. Ada dua org lelaki ikut dia. Dorg dtg berehat dlm gua yg aku ngah nyorok tu. Lama2 aku pun x ghaib dah..LOL, pompuan tu terpegang pipi aku n baru dia sedar aku ada situ, aku pun trus bangun n merayu suruuh jgn bunuh aku. Aku x tau knape aku gi wat muka kesian n wat puppy eyes kt dua org laki tu..hahahahaha, trus dua org laki tu tahan pompuan gila tu dari nk tusuk aku dgn lembing pastu sorg laki tu wat isyarat kt aku suruh aku lari. Aku pun melompat naik ke atas puncak air terjun (wow, macam sunan). Sempat lagi pompuan tu lempar lembing dia tepat kena kt dahan pokok tepi aku. Aku ingat dia jerit apa kt aku.."pastikan aku tak jumpa kau lagi lepas ni, kalau aku jumpa, mati kau!!!" pastu aku jerit dari puncak air terjun tu.."saya x benci pun awak n saya x tahu apa salah saya pada awakkk!!!" pastu aku blah...tapi serious aku memg rasa sngt terasing dlm mimpi tu n perasaan dia sngt real..aku jerit mcm tu sebab memg betul pun, aku x kenal dia saper n aku x tahu apa salah aku sampaidia nk bunuh aku. Sambil jalan keluardari kawasan tu, aku asyik fikir aku kt mana n semua org yg aku jumpa tu saper. Dan tiba2 aku terjumpa sekor ular....adoiiii!! Tapi ular tu kepala cam naga, boleh bercakap tapi warna-warni cam pelangi. -_-..meriah sangat ko ular. Aku terus jerti tapi yg kelakarnyer dia jerit gak..=_=.

Akhirnya aku meneruskan perjalanan aku dengan ular tu, dia dah mcm kucing aku plak. Rupanya, dalam banyak2 manusia yg aku jumpa, ular jugak yg baik. Lepas tu, kitorang terpaksa melalui kawasan apa ntah, aku pun x tau tapi ada 3 manusia pelik la situ, dan aku pasti, aku sebenarnya 'wanted' dalam mimpi ni n org tu mesti nk bunuh aku jugak. And, tetibe ular tu berubah jadi manusia n cuba alihkan perhatian manusia pelik tu n dalam masa sama aku pun menyelinap keluar. Dan, aku bangun tido.

Done. =_=

Tuesday, June 3, 2014

You're still a stranger in my life

You're nothing special.

But, I dunno why you will be one.

Friday, May 23, 2014

There is time, I am weak...I am lost, I am worn out, I am bleeding inside and no one knows

I never ask for something bigger from all of you, human race coz human are just disappointing, but since I am human too, sometimes my heart feel that I need some words from other human but yet, I don't.

And what is more painful than disappointing? It's so painful till I have no words to explain. I told my heart to hush down, hey heart, can you be more stiff? can you just be quiet? Why you're so sensitive and begin to shake? What's on earth you have to break down?

If I can tear open my chest, I will take you out, heart. I will take you out and throw you to the floor, crash you, smash you so you can be quiet. Now, hush!

Thursday, May 22, 2014

Come with me for a little ride, see the shadows passing by
Look at the sun and see the clouds turn to faces in the sky
We've been awake all night, shattered dreams all around
Close your sad, sad eyes we will be safe and sound
Daydreaming lightly through the rain
All's forgiven on a summer train
Seems we are a thousand miles away from last night
As you sigh in my ear, kiss the rain goodbye

And the windows are crying, but this train is flying us all through the rain, I fear
And the sky is getting brighter with every mile
And it all seems clear

Sometimes you think you'll be fine by yourself
Cause a dream is a wish you make all by your own
It's easy to feel like you don't need help
But it's harder to walk on your own
You'll change inside
When you realize
The world comes to life
and everything bright
from beginning to end
when you have a friend, by your side
that helps you to find
the beauty of all when you're open your heart and believe in
the gift of a friend.

Someone who knows when you're lost and you're scared
they through the highs and the lows
someone you can count on
someone who cares, beside you wherever you go
and when your hope crashes down
shattering to the ground
you, you feel all alone
when you don't know which way to go
and there's no such leading you on
you're not alone.




Wednesday, May 21, 2014

Aku ingin menulis,
Tapi fikiranku kosong tanpa aksara

Aku ingin bercerita,
Tapi lidahku kelu berbicara

Aku ingin bermimpi,
Tapi tidurku masih belum lena

Aku ingin menangis,
Tapi kekeringan air mata

Aku ingin tertawa,
Tapi tiada yang bahagia

Aku ingin menjadi aku,
Tapi diriku jua musuh yang nyata


I don't want anything else in this world.

What I want just..trust.


Tuesday, May 13, 2014

Kadang-kadang aku rasa diri aku nak buat benda jahat, do something that I never done before tapi aku masih ada conscience.

Kadang-kadang aku rasa aku dah xde perasaan untuk benda-benda yang sepatutnya manusia letakkan emosi mereka, tapi aku menangis untuk perkara-perkara kecil dan remeh-temeh. Aku menangis rindukan kucing aku, aku menangis bila tangan aku terluka dan berdarah sikit, aku menangis duduk sorang2 tengah2 malam kat rumah sewa, aku menangis rindukan teman-teman..lol, tapi aku x mampu keluarkan air mata untuk perkara yg besar..aku x  menangis dengan kematian orang-orang yg aku kenal dalam hidup aku. Tak walau setitis air mata. Aku x menangis arwah nenek aku meninggal, aku x menangis arwah atok aku meninggal, aku x menangis arwah sepupu aku meninggal, aku x menangis abah aku masuk hospital, aku x menangis tengok mak aku menangis. Bila aku tengok semua org sekeliling aku begitu mudah mengalirkan air mata, aku cuba juga tapi ak x boleh, even kalau aku menangis waktu tu pun, mungkin sebab lain. Mungkin sebab aku x mampu menangis. :'D

Kadang-kadang aku rasa aku give up dengan manusia. Aku x kisah pun kalau ada org nak marah aku or maki aku, hati aku x terusik sangat. Selalu sangat aku sengaja buat org sekeliling aku marah dengan aku, aku memg saja cari pasal semata-mata nk tengok sejauh mana dorg dpt tahan kesabaran utk marah aku n the results are...ummphhh memg kena marah, then aku tadahkan saja telinga. Aku pun x tau kenapa aku suka org marah aku.

Kadang-kadang aku selalu rasa dunia ni x adil, manusia selalu mengabaikan keadilan even sekecil-kecil benda. Aku selalu rasa aku x dapat pembelaan yg sepatutnya. Aku memg mangsa ketidakadilan. Orang yg berbuat jahat pada aku selalu dipandang tinggi, dan aku, x didengari. So, aku sngt mementingkan keadilan dan saksama dalam apa2 benda pun. Tak kira org tu lelaki atau perempaun. X ada isu gender dalam mencapai sesuatu.

Kadang-kadang aku rasa diri aku terlalu lemah dan pengecut. Sebab tu aku hanya mampu berdiam diri dan aku x pernah berdiri membela diri aku sendiri, dalam apa sekalipun. Kalau aku dianggap pesalah sekalipun, aku hanya berdiam diri. Memang itulah aku. Seolah-olah, andai ada kereta datang utk langgar aku, aku x akan menjerit dan lari, tapi aku hanya kaku berdiri di situ dan menanti apa yg akan terjadi saja.

Banyak sungguh word kadang-kadang.
Salam. Good day. Selamat sejahtera. Hai. Hey. Hello?

LOL

Hari ni tetiber saja otak aku berfikir benda pelik lagi. BAIK VS JAHAT. Aku berfikir yang sebenarnya ada ke orang jahat dalam dunia ni, ada ke orang baik dalam dunia ni.

And, pada pendapat aku, tak ada label baik atau jahat untuk seseorang tu, untuk sesiapa pun. Sebab? Sebab x ada seorang manusia pun yang dapat jamin diri dia tu baik sepenuhnya dan diri dia tu jahat sepenuhnya. Sebenarnya kita semua adalah gabungan jahat dan baik. =_="

Contohnya, orang tu dia mencuri dan merompak. Dia jahat. Tapi, dalam masa yang sama dia bagi makan dekat seekor kucing kurap tepi jalan. Eh, baik pulak. Dia ni jahat ke baik? Sebenarnya aku rasa perbuatan merompak dia tu yang jahat, diri dia bukan jahat. Perbuatana dia bagi makan kucing tu baik, tapi diri dia tu bukanlah baik. Kita semua manusia yang tak perlu label baik atau jahat tapi label baik atau jahat tu untuk perbuatan kita, bukan identiti atau personaliti.
Pastu, ada orang tu tak pernah buat jenayah, ramah dengan orang sekeliling dia, selalu murah dengan senyuman. Tapi, kedekut pulak untuk menderma untuk orang-orang susah. Well...tak ada istilah orang jahat atau orang baik bagi aku. Kadang-kadang nampak kedua2 pihak dalam satu situasi tu sama-sama jahat dan kadang-kadang sama-sama baik.

Atau mungkin jugak orang baik tu dikira berdasarkan perbuatan baik dia yg lebih banyak dari perbuatan jahatnya dan begitulah sebaliknya. Tapi, apa-apapun, kita kenalah buat apa yg agama suruh sebab semua agama menyuruh kepada kebaikan. Perbuatan yg menjurus kepada kebaikan. OK sampai sini saja kot aku merepek buat kesekian kalinya.

Sunday, May 11, 2014

Just take a break, and let's think..for me who have so much 'free time' for now..lol

For all 23 years I lived in this world, still I am so foolish and stupid, the more I know, the more things undiscovered..the more things I see, the more questions knocking my mind. I stay fool and my stupidity scale keeps on growing.

I have so many questionable things in my mind, like an innocent child I'm asking for the answers

For all the years we have been living, how many people we encounter, some of them come and go just like the wind passing by, some of them come and stay for a while and leave us bleeding a little until time heal the scars, some of them come and stay for a while and go but they stay in our life and in our heart forever.

Some are so judgmental, some are so hypocrite, some are selfish, some are materialistic, some are arrogant, some are invisible, some are lonely, some are understanding, some are listening, some are caring, some are loving, some are kind, some are cruel but that is how the world works.

We sleep, we wake up, we work, we eat, we drink, we communicate, and everyday is almost the same. I wonder how many people in this world only aim for money and this kind of repetitive routines in their life. I wonder when they reach this stage of life so then they will stop aiming and dreaming? Are we supposed to do the same things and routines till we leave this temporary world? Sometimes I think that we never live long enough to discover and explore this mystery world but we can try to do in our own way, right?

Everyone is an amateur, coz we never live long enough to master all the skills we have and to discover all the wonders of the world. I know it's impossible for me too, but I will keep on dreaming and hoping. Hope is the only thing that bigger than fear and the only thing for us to fear on is the fear itself.

Aku merepek apa,just meluahkan sedikit apa yg aku fikir. It's nothing. 



You, if you are sensible,
When I tell you the stars flash signals, each one dreadful,
You would not turn and answer me,
'The night is wonderful.'

(D. H. Lawrence, 'Under the Oak')

Friday, May 9, 2014


I'm wide awake
Yeah, I was in the dark

I was falling hard
With an open heart
I'm wide awake
How did I read the stars so wrong?
I'm wide awake
And now it's clear to me
That everything you see
Ain't always what it seems
I'm wide awake
Yeah, I was dreaming for so long

I wish I knew then
What I know now
Wouldn't dive in
Wouldn't bow down
Gravity hurts
You made it so sweet
'Til I woke up on
On the concrete

Falling from cloud nine

Crashing from the high
I'm letting go tonight
Yeah, I'm falling from cloud nine

I'm wide awake
Not losing any sleep
I picked up every piece
And landed on my feet
I'm wide awake
Need nothing to complete myself, no

I'm wide awake
Yeah, I am born again
Out of the lion's den
I don't have to pretend
And it's too late
The story's over now, the end

Sunday, May 4, 2014

Why I'm always have this kind of thought in mind...that everything that happened to other people, to my friends..won't and never apply to me.

Bila satu-satu kawan baik aku kawen, aku tetibe persoalkan diri aku bila, tapi ntah kenapa aku selalu fikir yg benda tu mcm mustahil utk aku. Ntah, sekarang pun aku malas nak fikir jugak.LOL

Mungkin sebab aku dah tukarkan dunia aku upside down not like any others. So, that's that.

Monday, April 14, 2014

FRIENDS are GREAT, WARM, and GOOD. I need FRIENDS

But, relationship that's more than FRIENDSHIP is just a DISTRACTION.

and DISTRACTION is NOT HEALTHY.

Saturday, March 29, 2014

"I rather being hated for who I am than being loved for who I am not"

SALAM.

Aku baru je buat keputusan yg macam sangat berisiko dan gila. Aku daftar master kat UMT ni n aku jalankan projek master aku tu dah hampir setahun dan sekarang aku QUIT.

Yes, aku Quit. Ramai cakap aku membazir masa aku n merugikan diri sendiri. Wait, wait! Aku tak sanggup nak meneruskan n membazirkan usia aku buat benda yg tak sudah2, buat benda yg aku menyampah, buat benda yg aku tak suka. Hidup ni bukan soal duit je. Hanya org yg berfikir soal duit dan materialistik je berfikir yg aku merugikan diri aku. Bagi aku, setiap sesuatu yg berlaku dalam hidup kita, ada kemanisannya ada hikmahnya..walau bukan semua. There is so much besides money. something priceless and u can't buy it with money.

Bagi aku, tempoh setahun aku buat master kat umt ni mengajar aku banyak perkara n aku x rugi pun sebenarnya. Aku dapat banyak input. Aku belajar cara mcm mana nk jalankan research, mcm mana nk berurusan dengan supplier barang makmal at least, berkomunikasi dengan lecturer, menjadi lebih berani n confident, n mengenal erti persahabatan. =)

It's not all about job and position. Kalau aku x dtg umt ni sambung master, aku x kan kenal kawan2 yg aku kenal sekarang. Kalau aku x dtg umt, aku x merasala pengalaman tinggal kt rumah sewa dengan housemates yg ermm mcm2 ragam tapi best. Hahaha, dan sekurang-kurangnya aku belajar untuk lebih terbuka n meletakkan sedikit kepercayaan pada org lain n belajar yg dunia aku dan dunia sebenar jauh berbeza.

Minggu ni minggu terakhir aku kat sini. Kat rumah ni. Lepas ni, aku akan mulakan master baru aku di tempat baru, org baru, tapi aku still aku. Aku sebenarnya sedih n berat hati nk berpisah dgn housemates aku tapi lambat laun aku tetap akan berpisah jugak dgn dorg. Aku tetap x boleh lari dari takdir tu. So, aku tetap akan lalui semua ni.

Entry ni utk korang, bebudak makcik timah...ini bukan judgmental ke apa, ni saja for fun, coz u all mean a lot to me. Tak sabarnya aku nk kutuk korg kat sini..muahahaha..haha..aku ikut urutan bilik la, senang..LOLZ

IMAH a.k.a. Imah
Waktu aku mula2 masuk rumah ni, aku x ingat pun semua nama korg...ramai sangat ek pom. Tapi Imah ni my first impression kt dia, dia ni happy go lucky, banyak plak mulut, gege ah mu, wahaha tapi aku suka be around her coz she reminds me of school times...wahahaha. Pastu hantu running man, suka sngat ke running man, tapi nasib baik minat ryan higa sama cm aku gak. Pastu suka menari pelik2 tapi xpela dia budak lagi. LOLZ, aktif di laman sosial seperti fb mahupun wechat. Lol, aktif budak ni. hahahaha, good job. Study molek deh, grad ngn hanjar nanti. 

BELLA a.k.a. Mak
Waktu first nampak budak bella ni n gang bilik dia balik dari kelas, pastu trus duduk bersila depan ak n mak bapak aku.Wahahaha, mcm kelakar je waktu tu aku nk tergelak sbnarnya. Mula2 aku fikir...'nampak matured budak ni'..lama2 aku fikir..'mcm budak2 gak budak ni'..hahaha sorry. Tapi Bella ni can be consider as kawan yg baik, sahabat yg bleh kalo nk berkongsi cerita suka n duka. N dia jugak seorg kwn yg sngt concern bagi aku. Tapi kdg2 lurus jugak, sensitif pun ya..maybe. Pastu, kadang2 gayut sampai pkol bpe ntah, silau cahaya lampu weh aku nk tido!"hello B~~" wahaha tapi aku pun main gak hp tu n menyumbang kepada cahaya gak. =P..Thanksla suka layan aku tengok movie kt laptop sebab aku x suka tgk sorg. Kadang2 banyak cakap gak kadang2 dok senyap dlm bilik dgn hp. Pfffft. Kuat derak gok budak ni tp ok jer. Thanks for everything, for the advice and concerns. 

SHIRA a.k.a. Chihiro
Shira ni kawan baik bella. Hoho, selalu ngn Bella tapi shira ni bleh je masuk ngn semua org aku rasa. Dia suka cter pasal kucing dia, tapi nasib baik aku pun suka kucing so xpela. Kadang2 suka merepek mcm mak, pastu mandi dah lama gler. Wahahahaha, pastu dia slalu jadi driver tiap kali nk kluar gi mana2, dialah driver top kalo nk tau. tapi baik hati la shira ni. Anak2 mkck timah semua baik hati sbnarnya..makcik timah je x.opssss. Syira n kisah skandal2 nyer yg dia kenal agak menarik jugak tapi asyik dok cter pasal skandal mu jer..player gak mu nih. Pffffft.  Do ur best in future, kalo nk sambung master tu, amek hok minat la..hahahaha.

HAJAR a.k.a. Kembang Hanjar Meklang
Budak ni kan, haihz...lolz. Budak ni gelak banyak kuat la, kpoppers, pastu aku tau satu..dia trauma gelap. Kahkahkah. Lagi, dia slalu nampak happy je tapi kalo marah seram gak. N gatal n gelenya la budak ni, pastu aku x tau knape otak budak ni blue, aku ingat bebudak remaja hok baru nk up je gitu, wakakaka...lolz, kadang2 x senonoh especially bila menari lagu gummy bear tu. Apakahhhh..tapi hanjar ni concern n baik hati sbnarnya..kan. Dia sokmo amek aku kt stesen bus pkol 5 pagi...sebab saper lagi bleh drive keta kak ngah..lolz. Aku kadang2 masuk gak ngn budak ni sebab aku pn malas gak,..wahahaha, n last but not least...always NEBENG. Tapi apa2 pun, u're rock! Nanti kalo kawen ngn Zai jemput. n kalo rindu aku, nangis je xyah tahan2..wahahah, lagi satu, Sumie ok2 je. LOLZ

KAK NGAH a.k.a. kak ngah
hmmm, congratz kak ngah dah selamat diijabkabulkan dgn pasangan pilihan hati. Cewah. Kak ngah ok je, dulu dia jarang ada kt rumah sebab kerja sampai lewat malam. Aku x de banyak nk ckp pasal kak ngah, sebab bini org dah kan..ada kaitan ke? wahahaha..

WANIE a.k.a. kak olaf
wanie ni selalu dok dalam bilik dia, jarang kluar ke ruang tamu. Aku ingat budak ni pendiam tp bila aku sembang ngn dia, ok je. Ada jugak persamaan pemikiran aku ngn dia in certain things sebenarnya. Aku suka! lol. Dia suka ngat keluar derak ngn siti. kawan baik sokmo dua org ni. Yg aku tau..si budak wanie ni dok baca blog aku, xpe kali ni memg dialukan utk baca entry ni. Memg saja tulis utk alumni mak cik timah. Wanie ni best jer kalo sembang ngn dia, senonoh la kalo nk banding ngn hanjar. Banyak gak benda aku cter ke mu. Baik budaknya.Wahahaha. Thanks for the moments and times especially hari terakhir tu. 

SITI a.k.a. siti
ni kawan baik wanie. Suka ngat keluar rumah sejak akhir2 ni tapi biarlah org ada gewe. Wahahaha. Pastu berani n cool je nmpk siti ni. Senyap je n baik je tapi taknk wat dia marah. Lol. Terkejut aku bila siti ni ada terlintas di fikiran nk bela ular sawa. Ok that's exotic. Ha, lagi satu, Siti la org first yg aku contact sebelum menjejak kaki ke rumah makcik timah. Tanpa Siti, aku x sampai gak ke rumah mkcik timoh ni. N thanks siti sebab selalu bagi aku pau air mu sokmo ^.^v

NA a.k.a. Na Jiwo
huhuhuhu, nama menerangkan segalanya. Sokmo lah baca novel jiwo. Tak pun dengar lagu jiwo. Pastu post status kat wechat hok jiwo-jiwo. Yg aku tau Na ni pandai masak, sokmo dialah yg masak kt dapur. Aku tau makan je. Sokmo pakai baju kurung, ayu gitu. Kadang2 senyap tetibe, dok layan jiwo kot. haaha peace. u're good in cooking.(o.o)d

JIE a.k.a. Jie Pau
Mcm wokyoh..tapi aku suka dengar. kadang2 merepek mcm mak org, lol. Concern gak jiejie ni. Banyak ckp n dahla kpoppers gak, cis! Tapi bagus la jie ni, budak yg baik...mulianyaaa. Everyone will feel please around her. Wat assignment suka tanya aku tapi aku suka je sebab aku suka mengajar. N sngt prihatin budaknya. Mudah nangis kot, lembutnyaaa jiwanya..mulianyaa~~~n anda mempunyai percakapan yg unik..kakakaka, nanti mesti aku rindu nk dengar suara jie. hahaha, nanti grad kita jumpa blako semua insya-Allah

DILAH a.k.a. Dylah
Gila selfie, lol. semua tempat nk tgkp gmbr sendiri, kadang2 suka gak menari x memasal, kadang2 pelik tp abaikan sebab aku pun pelik, bajet brutal tapi x pun, baik hati dlm masa yg sama kejam gak..wahahaha, tgn tu x lepas dari hp, oloh la mesej ke gewe sokmo! kalo x mesej, bergayut. slalu tido awal cuma sejak akhir2 ni je lambat..ove is in the air, xD..apa2 pun aku sngt hargai keberanian budak ni masuk sajak, at least u do sth that u never think of before. that's really really memorable for me. Pastu, suka men NFS n criminal case. ok la aku ada gak gang NFS dlm rumah ni, dah la serious gler men NFS. Terbaek. Thanks for everything, dah kawen nanti jgn lupa jemput. Semoga berbahagia hingga ke syurga. U're happy then I'm happy~ p/s: cik merah pasti berbangga denganmu~~

IKA a.k.a. Ika uno
Ni baru masuk rumah sewa aku so aku kira baru kenal dia berbanding budak2 lain. Sokmo suka gelak, tapi gila2 la ika ni. Best je saen ngn dia. N champion uno in the house. Aku ngn dia suka ngat tgk pan kun..owhhh we are pan kun's fans!! Sempat lagi nek motor bersungguh beli brg2 utk 'big day' on last day tu, x sangka aku nak nangis hari last salam ngn sep mu.Puiiii...apa2 pun thanks bagi hadiah kotak pensil tu deh, pasti berguna kelak di USM. 

Aku x tau da nk tulis apa, sebenarnya banyak lagi tp x tertulis. Yg aku senaraikan kat situ bukan tu je terangkan pasal korg, banyak lagi. Hahhahahaha. Tapi, apa2 pun thanks for everything, thanks for the moments, thanks for the silly quarrels, thanks for the firendship n thanks for the family. Thanks sebab kalau ak x jumpa korg, aku xkn berani open up to people. Well, kalau ada jodoh kita jumpa lagi, U're all like a family to me. I'll never forget you. This is treasure. =D

OK, aku baru tau yg PICASA bleh wat ni, so nah:


Sunday, March 9, 2014

Ada satu konflik dalam diri aku.
Antara penerimaan dan penolakan.
Masa lalu membentuk aku menjadi batu
Aku membuat satu benteng dalam diri agar aku tak lagi disakiti
Antara takut disakiti dan menyakiti
Aku antara dua
Aku hidup penuh kepuraan
Mungkin hanya mati itu satu kejujuran dari aku
Tapi hipokrit juga bukan pilihanku
Aku hanya menjadi aku, hidup di dalam dunia sendiri

Satu hari nanti, aku tetap harus bergerak ke depan
Tapi aku takut
Takut aku akan mengkhianati diri aku sendiri
Aku tak sanggup meninggalkan diri aku yg silam
Aku setia menjaga dia, diriku yg lemah di dalam
Aku x bersedia untuk pergi
Biar aku terperusuk ke belakang waktu

Kenangan.

Semua yang berlaku akan jadi kenangan
Saat aku menulis entry ni, satu hari nanti akan jadi kenangan.
Saat aku melihat ruang library umt yang sibuk dengan student berjalan ulang-alik, satu hari hanya akan menjadi kenangan.
Saat aku mendengar lagu instrumental sedih yg turut menjadi latar belakang penulisan blog ni, satu hari..aku akan dengar lagi..lol
Saat aku teringat wajah-wajah sahabatku, kawan-kawan yang memberi peluang kepada aku untuk merasa sedikit kegembiraan, satu hari nanti akan tinggal kenangan, akan jauh meninggalkanku perlahan-lahan, mengikut haluan masing-masing.
Saat aku membeli chocolate kisses and cadbury with hazelnut, satu hari nanti aku akan beli yg lebih banyak dan mahal dari tu kot..hahaha
Saat aku mengerling ke sudut laptopku melihat tarikh hari ini, 10/3/2014, satu hari nanti akan tinggal sejarah.
Saat aku mendapat pek percuma percubaan fair and lovely, satu hari nanti ia akan berubah design jugak mengikut kesesuaian zaman.
Semua tinggal kenangan dan akan menjadi kenangan.
Masa depanku juga bakal menjadi kenangan.
Masa silam aku juga kenangan, namun kenangan pahit.
Tak pernah teringin untuk aku ingat dan ulang.
Tapi tetap ianya menjadi sejarah dan sejarah x pernah hilang. Ia wujud.
Sejarah memberi pengajaran, membentuk diri aku menjadi aku, yg sekarang, yg satu hari nanti menjadi sejarah juga.


Wednesday, January 15, 2014

Salam n selamat sejahtera semua warga Bumi?

Hi, aku tak pasti aku nak buat review pasal filem The Truth About Emanuel atau aku nak kupas maksud and mesej yg cuba disampaikan dari movie tu. Tapi aku rasa entry ni mungkin lebih pada input yang aku dapat dari filem ni n yang aku dapat relatekan dengan pengalaman peribadi aku dan juga orang-orang lain di luar sana. So, ini lebih kepada personal opinions.


 The Truth About Emanuel ni sebenarnya berkisarkan seorang remaja perempuan yang kehilangan ibu kandungnya sejak dia lahir. Ibunya meninggal dunia saat melahirkannya. Jadi, gadis tu, Emanuel, menyalahkan dirinya sendiri atas kematian ibunya. Kalau dia tak lahir ke dunia ni, mungkin ibunya tak meninggal lebih awal, tapi ajal tetap ajal. Apa yang aku nak kupas di sini lebih kepada sisi psikologikal dan sifat sesetengah manusia dalam menangani ketetapan takdir hidup yang mereka tak suka.





Emanuel, menerima takdir yang pahit di mana dia terpaksa kehilangan seorang ibu sedangkan seorang anak sangat memerlukan kasih sayang seorang ibu tetapi Emanuel, tidak. Jadi, takdir itu telah mengubah kehidupan Emanuel. Siapa yang harus Emanuel persalahkan? Disebabkan ianya takdir, Emanuel mengambil keputusan untuk menyalahkan dirinya sendiri. Melabelkan dirinya sebagai pembunuh tanpa motif. Pembunuh ibunya sendiri. Dia merasakan yang dirinya tak perlu wujud atas muka bumi, tak patut dilahirkan dan dunia bukan tempatnya. 



Ada sesetengah manusia yang berfikir dan mengambil keputusan untuk meletakkan diri sendiri sebagai pesalah takdir di atas kejadian yang berlaku atas mereka sendiri. Walaupun merekalah mangsa, tetapi mereka merasakan yg mereka jugalah penjenayah. Tapi hakikatnya tidak. Sebenarnya mereka insan terpilih untuk merasai takdir itu walaupun terlalu pahit. Mungkin ada sesuatu hikmah di sebalik setiap yang berlaku. Ada juga kejadian yg berlaku disebabkan perlakuan-perlakuan jenayah oleh orang yang sememangnya layak digelar penjenayah. Tapi, kerana mangsanya yg kehilangan semangat untuk melawan dan kurang keyakinan dan pembelaan, mereka akhirnya memilih untuk menyalahkan diri sendiri. Dalam kes ini, mangsa yang sememangnya menerima kesan negatif, semakin terseksa dalam diam. Dendam yang memakan diri dari dalam. Menyalahkan diri sendiri walaupun sedar dirinya tidak layak dipersalahkan malah perlukan pembelaan. Tapi, itulah manusia, kita. Kita lemah n sebab itu kita hanya mampu menyalahkan diri sendiri dan takut untuk berdiri membela diri. Kita rasa kita tak sepatutnya melakukan itu dan ini yang akhirnya takdir itu memilih kita untuk derita. Sebenarnya, takdir itu dari dulu sudah tertulis untuk kita. Kita yang harus bijak menghadapinya. Berhenti menyalahkan diri sendiri. Kita tak bersalah. 

Untuk diri sendiri.
 

Copyright 2010 Monolog Seorang Aku.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.